21 juni 2009

Altenfelden wedstrijd met ups en downs voor Nederlandse menners

De internationale menwedstrijd in het Oostenrijkse Altenfelden was er een met ups en downs voor de vijf Nederlandse menners die de ruim 800 kilometer lange reis naar Ober-Oostenrijk hadden gemaakt. Hans Heus eindigde bij de vierspannen op de zesde plaats, Jacqueline de Groot werd met Leon keurig negende in het 25 deelnemers tellende enkelspanveld. Voor Leonne van Gestel, Mieke van Tergouw en Harrie Verstappen viel het doek na de dressuur. Zij moesten om verschillende redenen afhaken.


Door de slechte weersomstandigheden was het marathonterrein in Altenfelden zeer zwaar en glibberig geworden. Mieke van Tergouw stond na de dressuur op een mooie tweede plaats, maar besloot zich voor de marathon terug te trekken: “Het begon voor mij in Altenfelden al niet goed, doordat ik een uur later in de dressuur moest starten dan op de startlijst stond. Mijn paarden hadden veel langer dan noodzakelijk in het tuig gestaan en ik had ondanks mijn tweede plaats in de dressuur al een beetje de pé er in. Toen ik op de ochtend van de marathon zag dat de hindernissen door de regen zeer gevaarlijk waren geworden en er door de organisatie niets aan werd gedaan, besloot ik me terug te trekken. Ik was naar Altenfelden gegaan om marathon te rijden, want daarin moet ik me nog verbeteren. Ik was niet gekomen om door de hindernissen te glijden, de koetsen waren niet te houden. Ik wist dat mijn beslissing veel commentaar zou opleveren, maar ik was niet de enige die zich terugtrok. Er zijn maar liefst 18 van de 94 aanspanningen omgekiept in de marathon. Dit zegt wel genoeg denk ik.”


Het paard van een van de Duitse enkelspanrijders moest worden afgevoerd naar de kliniek en de groom van de Italiaanse tweespanrijder Jozsef Dibak werd met een open beenbreuk opgenomen in het ziekenhuis.
 

Ook Leonne van Gestel stond na de dressuur tweede, maar haar paard Urano had een ijzer afgetrapt in het traject waardoor ze niet verder kon rijden. Ditzelfde lot viel ook Harrie Verstappen ten deel. Ook hij moest voor het hindernistraject opgeven omdat een van zijn paarden een ijzer was verloren.

Foto’s: HippoeventDe vierspanwedstrijd in Altenfelden werd gewonnen door de Zweed Tomas Eriksson. Hij legde de basis voor zijn overwinning in de dressuur. In de marathon maakte hij gebruik van zijn voorsprong door een paard uit zijn dressuurspan uit te testen. Eriksson werd tweede in de natte marathon en gaf zijn eerste plaats ondanks een paar strafpunten in de vaardigheidsproef niet meer uit handen. De Tsjech Jiri Nesvacil sr. werd tweede, door Rainer Duen uit Duitsland. Duen startte met zijn tweede span, bestaande uit drie paarden van zijn sponsor en een paard van hemzelf. Duen neemt over twee weken op individuele basis deel aan het CHIO in Aken.

Hans Heus staat na Altenfelden op de 11de plaats in de tussenstand van de Wereldbekerkwlaificatie. De stand wordt aangevoerd door Boyd Exell, gevolgd door Jozsef Dobrovitz, IJsbrand Chardon en Koos de Ronde.

De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd is in Aken van 1 tot en met 5 juli.

Klik hier voor de uitslagen van Altenfelden en hier voor de tussenstand.