18 juli 2015

Beekbergen: Chardon vergroot voorsprong op De Ronde in NK-strijd

IJsbrand Chardon heeft na de marathon zijn voorsprong op Koos de Ronde vergroot. Hiermee lijkt de routinier regelrecht af te gaan op zijn 26e titel als Nederlands kampioen vierspannen. Hij staat ruim negen punten voor op De Ronde, waardoor hij er zondag met de vaardigheid drieballen af mag rijden.


Foto: Krisztina Horváth

Onder grote publieke belangstelling werd zaterdag de marathon in Beekbergen verreden. Vooral bij de waterhindernis stond het publiek rijen dik en was het dringen om een blik op te vangen van de wereldtop die aanwezig is op de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn, waar het NK onderdeel vanuit maakt. Grote namen als heersend wereldkampioen Boyd Exell (AUS) en Chester Weber (USA) strijden mee om de internationale prijzen.

Koos de Ronde was steevast van plan om zijn achterstand die hij in de dressuur had opgelopen, goed te maken in de marathon. Helaas liep zijn span net niet fijn genoeg om dit waar te maken. De Ronde: “Het ging redelijk goed, maar mijn span liep net niet goed genoeg om de aanval op de eerste plaatst te doen.”
Voor Theo Timmerman verliep de marathon teleurstellend toen hij op de eerste hindernis al in de problemen kwam. Eén van zijn voorpaarden gleed uit en kwam onder het hekwerk van de hindernis terecht. Het paard lag dusdanig vast dat het uitgespannen moest worden door de grooms, waardoor Timmerman enorm veel tijd verloor en stafpunten opliep. Timmerman: “Dan ben je weg. Naast al de strafpunten en de ongunstige tijd in deze hindernis, ben je ook nog eens je concentratie kwijt voor het vervolg van de marathon. “

Chardon, die na de eerste hindernis van de marathon al vijf seconden sneller was dan De Ronde, kon zich daarna volledig gaan richten op de internationale strijd. “Ik wil graag Nederlands Kampioen worden, maar wil ook de internationale wedstrijd winnen. Het lukte Chardon echter net niet om voor te blijven op de tijd van Boyd Exell, die nu aan de leiding gaat in het internationale klassement. Chardon staat nu op één punt achterstand van Boyd Exell. Chardon: “In principe is dit niets, maar ik had liever één punt voorgestaan. Mijn doel morgen is om nul te rijden en Boyd Exell onder druk te zetten.”

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.

Klik hier voor de NOS uitzending (vanaf 21.00)Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth