8 juli 2009

Beekbergen viert jubileum met record aantal deelnemers

Van 23 tot en met 26 juli viert de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn haar 25-jarig jubileum. Uit de indrukwekkende deelnemerslijst blijkt dat dit unieke menevenement voor de twee-en vierspansport populairder is dan ooit. Een record aantal van 91 deelnemers uit 20 verschillende landen reist af naar de terreinen van oud-wereldkampioene Mieke van Tergouw in Beekbergen om hun beste beentje voort te zetten. Nooit eerder kwamen er zo veel deelnemers uit zo veel verschillende landen aan de start in Beekbergen.

Tijdens de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn is er gedurende vier dagen meer te beleven dan alleen mensport. Op het wedstrijdterrein is een aantrekkelijke fair ingericht waar diverse exposanten een breed scala aan producten bieden op het gebied van paardensport, buitenleven en lifestyle. Zo vindt u er onder andere kledingspecialist Piet Zoomers, diverse lifestyle winkels, een hoedenmaakster en diverse andere gezellige shops en eetgelegenheden. Voor de jonge bezoekers is er een speciale kinderhoek met een springkussen en andere activiteiten.


 

In totaal starten 91 deelnemers uit de volgende landen: Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Zwitserland, Zweden, Uruguay, Verenigde Staten van Amerika, Nederland, Nederlandse Antillen.

Om alle deelnemers de gelegenheid te geven zich optimaal te kunnen voorbereiden op de Wereldkampioenschappen, heeft de organisatie vier WK-juryleden uitgenodigd die de deelnemers zullen beoordelen. Het internationale jurycorps in Beekbergen bestaat uit WK-juryleden Peter Bonhof (Epe), Gé König (Velp), Jozsef Borka (Hongarije), Klaus Christ (Duitsland) en voorzitter Franz Vetter (Duitsland).

 

Tuigpaardliefde
Als kers op de taart wordt op zondag 26 juli de finale van de KNHS Silfit Masterclass tuigpaarden verreden in Beekbergen. Zeven jonge, talentvolle tuigpaarden hebben zich tijdens wedstrijden op een aantal vooraanstaande internationale evenementen gekwalificeerd voor deze spectaculaire finale op Riant. Gezien de achtergrond en voorliefde voor tuigpaarden door de organiserende familie Van Tergouw zal deze finale een prachtig onderdeel vormen van het 25-jarig jubileum.
 

Voor gastvrouw Mieke van Tergouw en haar concurrenten is Beekbergen het laatste selectiemoment voor bondscoach Tjeerd Velstra. Na Beekbergen maakt de nationale keuzeheer bekend, welke drie menners worden afgevaardigd naar het Wereldkampioenschap tweespannen in Kecskemét, Hongarije van 19 tot en met 23 augustus. Van Tergouw en haar Italiaanse stalmenner Claudio Fumagalli nemen het op eigen terrein op tegen deelnemers uit onder andere Argentinië, België, Spanje, Frankijk, Hongarije, Uruguay en de Verenigde Staten van Amerika.

De internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn staat bol van de sportieve hoogtepunten. De Nederlandse vierspanrijders strijden om het Nederlands Kampioenschap. Zal Koos de Ronde er in slagen om zijn vorig jaar in Beekbergen behaalde landstitel te behouden of zal de altijd gedreven IJsbrand Chardon de titel voor de 21ste keer opeisen? Op zondagmiddag 26 juli weten we het antwoord. De nationale menners nemen het in de internationale wedstrijd op tegen buitenlandse toppers als Boyd Exell uit Australië, Tomas Eriksson uit Zweden en Christoph Sandmann uit Duitsland. Naast de hoogste eer strijden de vierspanrijders in Beekbergen bovendien om kostbare punten voor de Wereldbeker.Dit jaar heeft de menwedstrijd Beekbergen haar deuren geopend voor enkel-en tweespan pony’s. Het gaat om een select gezelschap van drie menners per rubriek, die door bondscoach Velstra in Beekbergen de laatste kans krijgen zich te bewijzen voor het Wereldkampioenschap voor ponymennen, dat van 13 tot en met 16 augustus wordt gehouden in Greven Bockholt, Duitsland. Ook de deelnemers in de vaste internationale pony vierspanrubriek in Beekbergen maken zich op voor dit WK, dat voor de ponyspannen het hoogtepunt van het jaar is.
 

Om het jubileum extra feestelijk te maken stijgt er op vrijdagmiddag 24 juli een ballon op vanaf het wedstrijdterrein op Riant. Hierbij worden inwoners van Beekbergen en Apeldoorn betrokken. Wie uiteindelijk aan boord mag gaan, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Programma (iedere dag vanaf ca. 09.00 uur):
Donderdag 23 juli: dressuur enkel-en tweespan pony’s en tweespan paarden
Vrijdag 24 juli: dressuur vierspan pony’s en vierspan paarden
Zaterdag 25 juli: marathon
Zondag 26 juli: vaardigheid en Finale KNHS Silfit Masterclass tuigpaarden

De toegang is alle dagen gratis.

Kijk voor meer informatie en het uitgebreide programma op www.paardenspektakel.com