1 augustus 2015

Beesd: Bram Chardon pakt vijfde Nationale titel

Met het winnen van alle drie de wedstrijdonderdelen in Beesd is Bram Chardon voor de vijfde achtereenvolgende keer Nederlands kampioen geworden bij de ponyvierspannen. Evenals zijn vader, twee weken geleden in Beekbergen, moest hij zijn dat bekopen met een nat pak in een van de waterbakken in Beesd. Op het erepodium werd Chardon geflankeerd door Jan de Boer (zilver) en Aart van de Kamp jr. (brons).


Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen

In het avondzonnetje in Beesd droogt de kersverse kampioen weer snel op onder het genot van een koud biertje. ‘Ik heb niet veel anders gedaan dan anders’ evalueert hij. ‘De dressuur was goed. De bodem was wat zwaar door de regen en ik miste wat druk in mijn voorspan. Met name linksvoor is nog wel even een aandachtspuntje in mijn voorbereiding op Breda.’ De top van het klassement tekende zich gelijk af in de dressuur. Jan de Boer deed weinig voor Chardon onder en ook Jannes Kinds reed een proef onder de vijftig punten grens. Marathonspecialist Aart van de Kamp jr. steeg ook boven zichzelf uit in de dressuurbaan en reed een score van 57,78. Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen

De marathon was pittig voor de pony’s. Niet alleen door de acht hindernissen, maar ook door de twee waterpartijen. ‘De bodem was zwaar en daardoor waren mijn pony’s minder explosief dan anders in de marathon. Ik houd ook wel van meer technische hindernissen, maar de pony’s bleven vechten tot het einde en dat was onwijs kicken.’ Chardons marathonresultaat van 95,81 lijkt buitenaards. Jan de Boer reed alles uit de kast, werd tweede in de marathon, maar moest ruim zes punten toegeven op zijn concurrent.
Na de marathon was de volgorde van het klassement ongewijzigd ten opzichte van de eerste wedstrijddag, maar de onderlinge verschillen waren wel groter geworden. Chardon leek niet meer in te halen. Jannes Kinds, die op dat moment derde stond keek tegen een achterstand van ruim twintig punten ten opzichte van Chardon aan. Zijn kansen op brons gingen in rook op toen hij er drie ballen afreed in de vaardigheidsproef. Aart van de Kamp had alle ballen laten liggen, boekte slechts 0,22 strafpunt voor tijdsoverschrijding en kaapte daarmee het brons weg. Jan de Boer tikte er twee ballen af en finishte ook te laat, maar dat bracht zijn zilveren medaille niet meer in gevaar. Chardon sloot de wedstrijd in stijl af en bleef foutloos en binnen de tijd. ‘Het waren veel poorten op een klein stukje, maar mijn span bleef super lopen. Het ligt aan je span als het niet loopt en ik had precies de goede druk, waardoor ik overal mooi kon toerijden.’ Het vizier van Chardon is nu gericht op het Wereldkampioenschap in Breda (3 t/m 6 september) waar hij zijn wereldtitel verdedigt.

Klik hier voor de uitslagen. 

Klik hier voor het fotoalbum.