6 december 2009

Boedapest: De Ronde eeuwige tweede in Wereldbeker vierspannen

Koos de Ronde (Zwartewaal) is voor de derde opeenvolgende keer tweede geworden in een Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest reed De Ronde twee sterke ritten, maar kon evenals voorgaande wedstrijden de fenomenaal rijdende Australiër Boyd Exell niet voorbij rijden. Maar De Ronde staat met nog één wedstrijd te gaan op de tweede plaats in het tussenklassement en is al zeker van een startplaats voor Wereldbekerfinale in Genève.


Uitslag Wereldbeker vierspannen Boedapest 2009:
1. Boyd Exell (Aus) 208,16
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 218,79
3. Jozsef Dobrovitz (Hun) 249,98 wild card
4. Werner Ulrich (Sui) 121,04
5. Daniel Würgler (Sui) 123,13
6. Jiri Nesvacil (Cze) 128,30
7. Zoltan Lazar (Hun) 133,48 wild card
8. Miklos Juhasz (Hun) 147,05 wild card

Stand na 4 van de 7 wedstrijden:
1 Boyd EXELL AUS 30
2 Koos DE RONDE NED 21
3 Tomas ERIKSSON SWE 15
4 Werner ULRICH SUI 12
5 IJsbrand CHARDON NED 8
5 Daniel WURGLER SUI 8
7 Jozsef DOBROVITZ HUN 5
8 Theo TIMMERMAN NED 2
8 Christoph SANDMANN GER 2
8 Jiri Nesvacil CZE 2
 

Koos de Ronde was de enige Nederlandse vierspanrijder in Boedapest en behoorde samen met Boyd Exell en wild card deelnemer Jozsef Dobrovitz uit het nabijgelegen Vecsés tot de absolute favorieten. Dit drietal wist zich in het snelle en technische parcours van de Hongaarse internationale parcoursbouwer Gabor Fintha te kwalificeren voor de winning round. Dobrovitz startte met een nieuw samengesteld vierspan nadat hij drie weken geleden drie van zijn indoor paarden verkocht aan IJsbrand Chardon. Dobrovitz nam de druk van De Ronde’s schouders toen hij een aantal balletjes liet rollen en een hindernis finaal kapot reed. Koos de Ronde zette als tweede starter een snelle rit neer, maar had een pechballetje: “Ik had me voorgenomen een van de poorten scherp aan te rijden om zodoende tijd te winnen en Exell onder druk te zetten. Dit lukte, maar door mijn pechbal verderop in het parcours kreeg Boyd weer meer lucht. Uiteindelijk was het verschil met Exell slechts vijf seconden, maar het zijn wel vijf lange seconden”, verzuchtte De Ronde, die zich realiseert dat hij geen fouten mag maken om de concurrentie op afstand te houden: “De enige manier om te kunnen winnen is zo hard mogelijk te rijden en binnen vijf strafseconden van Exell te blijven. Het begint me wel te irriteren dat ik steeds tweede ben, maar ik heb nog twee kansen in Mechelen en Genève om Exell te pakken.”
Exell maakte de klus onder toeziend oog van het enthousiaste Hongaarse publiek af met knap gereden snelle rit. De Zwitsers Werner Ulrich en Daniel Würgler eindigden op de vierde en vijfde plaats, voor Wereldbekerdebutant Jiri Nesvacil uit Tsjechië. De andere twee wild card rijders Zoltan Lázár en Miklos Juhasz sloten de uitslagenlijst.

De volgende Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen vindt plaats in Mechelen, België, op 29 en 30 december 2009. Nederland is hier op volle sterkte aanwezig met Koos de Ronde, Theo Timmerman (Putten) en IJsbrand Chardon (Den Hoorn), die in de Nekkerhal voor het eerst met zijn nieuwe Lipizzanerspan aan de start verschijnt.