7 februari 2010

Bordeaux: Chardon baalt

Vierspanrijder IJsbrand Chardon (Den Hoorn) baalt. De viervoudig wereldkampioen kreeg te maken met pech in de laatste Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Bordeaux waardoor hij laatste werd. Gelukkig kwam zijn finaleplaats niet in gevaar en reist hij half april samen met collega Koos de Ronde (Zwartewaal) af naar Genève voor de allerlaatste indoor krachtmeting van dit seizoen. Theo Timmerman (Putten) sloot zijn indoorseizoen af met de vierde plaats in Bordeaux.


IJsbrand Chardon had de overwinning bijna voor het oprapen. Na zijn winst op de eerste avond mocht de professional als laatste van start in de Wereldbeker, waarin het niveau te wensen overliet. In de eerste marathonhindernis sprong het linkerachterpaard van Chardon echter over het zweng (tuigdeel) van het voorpaard. Chardon moest stoppen en beide bijrijders stapten van het rijtuig om het euvel te verhelpen. Met 20 strafseconden achter zijn naam vervolgde Chardon met zijn nieuwe Lipizzanerspan vervolgens het parcours. Hoewel Chardon de draad weer vlot weer oppakte en het tempo snel opvoerde, kon hij het incident niet meer goedmaken: “De paarden liepen erg goed, zelfs beter dan de eerste avond. Ik kon ze perfect sturen en dat bleek ook wel, want op het incident na bleef ik foutloos. Ik baal er echt van dat dit is gebeurd, het is pure pech.”

Voor Theo Timmerman was het al duidelijk dat een plaats bij de top zes voor de finale er voor hem niet in zou zitten. De vice Nederlands kampioen van 2009 reed in Bordeaux opnieuw met het vierspan van collegarijder en stalgenoot Edwin Spek. In de Wereldbekerwedstrijd verving Timmerman een van de achterpaarden door een paard uit zijn eigen span: “Het achterspan had nog nooit samen gelopen, dus het was aftasten. De paarden van Edwin hebben zeker potentie en als ik me volgend seizoen weer kwalificeer voor de Wereldbeker, dan ga ik me beter voorbereiden.”
Timmerman gaat zich nu concentreren op het buitenseizoen, dat begin april van start gaat. Het hoogtepunt voor de vierspanrijders is uiteraard de Wereldruiterspelen in Kentucky, die eind september van start gaan.

De overwinning ging naar de Fransman Thibault Coudry die voor het uitzinnige thuispubliek zijn visitekaartje als wild card rijder afgaf. Het was voor het eerst sinds 2003 dat de FEI Wereldbeker vierspannen weer terug was in Bordeaux en de organisatie had zich geen betere winnaar kunnen wensen. Door een bijzonder toeval eindigden de Zweed Tomas Eriksson en de Zwitser Werner Ulrich met een eindscore van 269,20 ex-aequo op de tweede plaats.
 

1. Thibault Coudry (Fra) 262,65 wild card
2. Tomas Eriksson (Swe) 269,20
2. Werner Ulrich (Sui) 269,20
4. Theo Timmerman (Ned) 147,48
5. Daniel Würgler (Sui) 153,58 wild card
6. IJsbrand Chardon (Ned) 157,43

Stand na 7 van de 7 wedstrijden
* = gekwalificeerd voor de Finale in Genève op 16 en 17 april 2010:

1 Boyd EXELL* AUS 30
2 Koos DE RONDE* NED 24
3 Tomas ERIKSSON* SWE 23,5
4 Werner ULRICH* SUI 20,5
5 Daniel WURGLER* SUI 18
6 IJsbrand CHARDON* NED 15
7 Jozsef DOBROVITZ HUN 12
8 Christoph SANDMANN GER 10
9 Theo TIMMERMAN NED 9
10 Jiri Nesvacil CZE 5