5 september 2009

Breda: Chardon en Nederlands team op goudkoers in Breda

Ijsbrand Chardon won vanmiddag de marathon in Breda en heeft daarmee de leiding overgenomen in het tussenklassement. Koos de Ronde presteerde eveneens uitstekend met zijn tweede plaats in dit onderdeel, waardoor het Nederlandse team inmiddels 30 punten voorsprong heeft op de concurrentie.


De weergoden waren Breda uitstekend gezind. Op een enkele bui na bleef het terrein van De Prinsenhoeve ondanks fikse windstoten mooi droog. De acht prachtige hindernissen van de hand van O-parcoursbouwer Johan Jacobs bleken een behoorlijke uitdaging voor de 44 deelnemers.

Bij de ponyvierspannen won WK-debutant Marcel de Vries met zijn fanatieke vierspan Welsh hengstjes de marathon, waarbij hij Aart van de Kamp junior nipt voor bleef. De Belgische concurrenten Glenn Geerts en Jan Nijs volgden op plaats drie en vier. In het tussenklassement heeft Nijs de leiding overgenomen van zijn landgenote Tinne Bax. De Vries en Van de Kamp zitten Nijs echter op de hielen met slechts iets meer dan 1 strafpunt verschil.

Bij de winnaar van de dressuur bij de vierspan paarden Boyd Exell verliep de marathon niet zo soepel. De Australiër had naar eigen zeggen zijn span en zichzelf niet goed op de rit waardoor hij twaalfde werd. Exell zakt naar de tweede plaats in het tussenklassement. Chardon heeft met zijn marathonoverwinning een enorm gat geslagen met Exell. De viervoudig Wereldkampioen mag morgen maar liefst 3 balletjes laten vallen om zijn overwinning in Breda zeker te stellen.
Theo Timmerman reed zich vast in de eerste hindernis waardoor de menner uit Putten naar de zevende plaats is gezakt. De Hongaar Jozsef Dobrovitz moest na hindernis drie de strijd staken toen zijn linkerachterpaard tijdens het uitrijden van de hindernis ten val kwam. Even zag het er ernstig uit, maar het dier kon gelukkig op vier benen de hindernis verlaten.
 

Klik hier voor alle uitslagen.