6 september 2009

Breda: Chardon en Nederlands vierspanteam domineren Breda

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en het Nederlandse vierspanteam hebben tijdens de landenwedstrijd in Breda opnieuw hun visitekaartje afgegeven. Chardon won het individuele klassement voor zijn teamgenoot Koos de Ronde (Zwartewaal). Derde teamlid Theo Timmerman (Putten) legde beslag op de vijfde plaats waardoor het Nederlandse landenteam onder leiding van bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) de concurrentie ver de baas bleef.


Na de dressuur, waarin Chardon zijn meerdere moest erkennen in de Australiër Boyd Exell, nam Nederland met drie plaatsen in de top vijf de leiding in het landenklassement en stond deze gedurende het prachtige evenement op de terreinen van De Prinsenhoeve in Breda niet meer af. Chardon nam revanche in de marathon die hij won met nipte voorsprong op De Ronde die zeer scherpe hindernistijden neerzette. Chardon ging er voor in de marathon: “Ik wilde Exell koste wat kost onder druk zetten en heb overal voluit gereden. Het waren lange en technische hindernissen waarin we veel moesten acceleren. Mijn paarden deden het fantastisch.”
Timmerman reed zich vast in de eerste hindernis en zorgde in dit onderdeel voor het wegstreepresultaat.

In de afsluitende vaardigheidsproef reed De Ronde zeer sterk en zette de enige foutloze rit van de dag neer, waardoor hij in het eindklassement op de tweede plaats eindigde.
Chardon had voor een forse voorsprong opgebouwd in Exell, maar baalde toch nog van het ene gevallen balletje, wat zijn 16de overwinning in Breda overigens niet in gevaar bracht: “Het liep gewoon fantastisch, maar ik was te veel gefocused op mijn linkerachterpaard en ik maakte een domme fout.”

In het landenklassement pakte Duitsland met afstand het zilver, het brons ging naar Frankrijk.

Chardon sleept met zijn winst in Breda ook de overwinning in de Wereldbekerkwalificatie binnen. Ook Koos de Ronde en Theo Timmerman hebben zich met nog één wedstrijd te gaan al geplaatst voor de prestigieuze indoor Wereldbekerserie, die eind oktober van start gaat.

De vierspan pony’s werd op naam geschreven door Marcel de Vries uit Eygelshoven. Marcel stond na de dressuur en de marathon op voorsprong en wist dit ondanks een balletje in de vaardigheidsproef vast te houden. Van de Kamp jr. werd tweede, voor Tinne Bax.

Uitslag totaalklassement individueel:
1. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 135,64
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 143,60
3. Tomas Eriksson (Swe) 149,59
4. Boyd Exell (Aus) 150,74
5. Theo Timmerman (Putten) 157,84
8. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 168,55
9. Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) 171,73

Uitslag landenklassement na 3 onderdelen:
1. Nederland 275,27
2. Duitsland 331,82
3. Frankrijk 368,95
4. Zwitserland 374,02
5. Zweden 375,04
6. België 394,63