4 september 2016

Breda: Goud, zilver en brons voor Nederlandse vierspanrijders

Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld) heeft voor de vijfde opeenvolgende keer goud gewonnen op het Wereldkampioenschap voor vierspannen in Breda. IJsbrand Chardon won de zilveren medaille, het brons ging naar Koos de Ronde. Theo Timmerman eindigde op de vijfde plaats. Titelverdediger Boyd Exell uit Australië won voor de vierde keer op rij individueel goud.


Foto: Krisztina Horváth

Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had voor de 56 deelnemers uit 16 landen een pittig vaardigheidsparcours ontworpen op de terreinen van landgoed De Prinsenhoeve in Breda. IJsbrand Chardon had zijn vierspan fijn aan het lopen en was de eerste menner die binnen de toegestane tijd wist te blijven. Helaas had de viervoudig Wereldkampioen een pechballetje waardoor hij zijn op zilver staande teamgenoot Koos de Ronde iets meer lucht gaf. De Ronde tikte echter een balletje van de kegels en moest daardoor in het laatste deel van het parcours risico nemen. Helaas rolde er nog een balletje en zakte De Ronde naar het brons. Laatste starter Boyd Exell liet zien dat het moeilijke parcours toch goed te doen was en finishte met een foutloze omloop binnen de toegestane tijd. Exell won hiermee na de dressuur en de marathon ook het laatste onderdeel en mag zich verdiend opnieuw twee jaar Wereldkampioen noemen.

De FEI maakt naar alle waarschijnlijkheid in oktober bekend waar de Wereldruiterspelen 2018, inclusief het WK vierspannen, worden gehouden.

Bondscoach Harry de Ruyter was dolgelukkig met het teamgoud: “De jongens stonden alle drie onder druk. IJsbrand reed heel scherp en had helaas een pechballetje, maar bleef perfect binnen de tijd. Ik had hem de overwinning in de vaardigheid zeker gegund. Koos moest er hard aan werken vandaag, maar hij heeft zich kranig geweerd. Ik ben heel trots op de jongens!”

Individueel deelnemer Herman ter Harmsel had vanmorgen flinke pech in de vaardigheid. Een van de strengen van zijn linkervoorpaard raakte los waarvoor de jury de bel luidde. De menner uit Rijssen had echter niet in de gaten wat er aan de hand was en reed door de volgende kegelpoort en werd geëlimineerd. Bram Chardon had er voor gekozen om vandaag niet aan de start te verschijnen.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto's