5 september 2010

Breda: Nederlands vierspanteam zegeviert

Hungary’s Zoltan Lázar has won the international four-in-hand competition at Breda, the Netherlands. Werner Ulrich from Switzerland came second, ahead of the best Dutch driver of this prestigious competition, Mark Weusthof. The Dutch Team was again invincible in the Nations Cup competition. The host nation team stayed way ahead of Switzerland and Sweden throughout the whole competition.


Mark Weusthof verving IJsbrand Chardon in het landenteam van Breda nadat Chardon zich vanwege de voorbereidingen op Kentucky had afgemeld voor de grootste internationale vierspanwedstrijd in Nederland. Weusthof bewees na zijn internationale marathonoverwinningen in Zelhem en Riesenbeck opnieuw zijn kwaliteiten in de pittige Bredase marathon: “Ik moest als vierde van start en ik heb direct scherpe tijden neergezet,” vertelt de lange Twentenaar. “Alleen in de laatste hindernis liep het even fout, maar gelukkig kon ik het snel oplossen.” Ook de vaardigheid wist Weusthof met een foutloze rit binnen de tijd winnend af te sluiten.

Koos de Ronde eindigde op de achtste plaats. De Ronde reed met zijn oude marathonrijtuig en deelde tijdens de wedstrijd het dressuurrijtuig met zijn jongere broer Peter aangezien zijn eigen rijtuigen al onderweg zijn naar Kentucky. De Ronde zette in Breda twee andere achterpaarden in om zijn WK-paarden te sparen. Na de derde plaats in de dressuur eindigde Koos de Ronde op de tiende plaats in de marathon: “Ik heb deze paarden eerder dit seizoen ingezet op nationale wedstrijden. Het was een moeilijke marathon en de achterpaarden kwamen net iets te kort voor een topklassering.”

Theo Timmerman begon goed met de tweede plaats in de dressuur achter de Duitse WK-deelnemer Christoph Sandmann, maar moest in de eindrangschikking genoegen nemen met de 11de plaats. Ook Timmerman spaarde een aantal WK-paarden en kwam met twee vervangers en een geleend dressuurrijtuig aan de start: “Voor mijn linkerachterpaard Ringo was het zijn eerste wedstrijd en hij deed het fantastisch in zowel de dressuur als de vaardigheid,” licht Timmerman toe. Door de gewijzigde opstelling van zijn paarden wist de Kentucky-ganger dat hij niet zijn gebruikelijke goede prestatie kon neerzetten: “Ik had te weinig druk op mijn voorpaarden waardoor ik niet voldoende kon sturen.”
 

Uitslagen

Twenty-eight four-in-hand drivers from ten nations started at the beautiful site of The Prinsenhoeve Estate in Breda, which has been the outstanding location for the only Dutch Nations Cup competition in the history of Dutch driving. Beside the CAIO, Breda this year also successfully hosted the FEI World Para Equestrian Driving Championships. The international driving competition for pony teams, the international eventing competition and Dutch eventing Championships, national show jumping and dressage competitions offered a fantastic programme to all horse sport lovers.