25 juli 2009

CAI Beekbergen 2009: Chardon triomfeert met vrouw en zoon op de koets

Met vrouw Paulien en ditmaal ook zoon Bram als letterlijke ruggesteun achter zich op de koets, legde IJsbrand Chardon (Den Hoorn) zaterdag in Beekbergen een stevig fundament voor zijn 21ste Nederlandse titel.


In de marathon was hij de snelste, met de vaardigheidsproef op zondag nog voor boeg is de zege voor viervoudig wereldkampioen Chardon binnen handbereik. Zijn voorsprong op de nummer twee, titelverdediger Koos de Ronde, bedraagt ruim 12 punten. In het internationale klassement van de 25ste editie van de menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn staat de Zweed Tomas Eriksson tussen beide Nederlanders in op de tweede plaats.
Op het parcours, waaruit na de overvloedige regenval van vrijdag de vijfde hindernis was geschrapt, reed Chardon rond als in zijn beste dagen. Hij genoot, de vele toeschouwers met hem. ,,Wat een ambiance, het is en blijft prachtig om dit mee te mogen maken. Hier doen we het voor, dit is de beste reclame voor onze sport", zo juichte de menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn direct na zijn rit langs de zes overgebleven obstakels. Na het op en top geslaagde WK van vorig jaar in Beesd, waar Chardon individueel én met het team de gouden medaille behaalde, is de aandacht voor het vierspanrijden verder gegroeid. ,,Het blijft keihard werken, maar ach, wat is het mooi.’’
Zoon Bram, zelf verdienstelijk actief met de pony’s, nam naast zijn moeder achterop het rijtuig de plaats in van Chardon’s vaste groom Steef. ,,We hebben een heel sterk team, ditmaal mocht Bram een keertje mee. Steef blijft een gouden kracht natuurlijk. Ach, we zijn met z’n allen zó goed voorbereid, dan is het eigenlijk gemakkelijk sturen. Ik heb nergens tijd laten liggen, ben zeer tevreden. Lof ook voor de organisatie, die ondanks de zware omstandigheden weer een fantastisch parcours heeft neer gelegd.’’
Koos de Ronde, die vorig jaar bij absentie van Chardon het nationaal kampioenschap op de Riant-terreinen won, noemde zijn optreden in de marathon ,op zich goed’. Hij passeerde in de NK-stand Theo Timmerman die na de dressuur op de tweede plaats stond. Toch klonk er enige twijfel in de stem van de telg uit van de ook zo enthousiaste menfamilie uit Zwartewaal. ,,Ik was net niet scherp genoeg", zei De Ronde die vorig jaar bij de WK in Beesd zijn individuele klassement verknalde door in de marathon te kapseizen. Die tegenslag bleef hem ditmaal bespaard, al kostte het volbrengen van de derde hindernis enige moeite. ,,Ik ben hier tevreden mee’’, zei Koos de Ronde.
 

Klik hier voor de complete uitslag.