26 juli 2009

CAI Beekbergen 2009: Chardon valt op geen fout te betrappen

IJsbrand Chardon was de afgelopen drie dagen bij het Nederlands kampioenschap vierspannen ,in bloedvorm’, om één van zijn eigen uitspraken te gebruiken. De viervoudig wereldkampioen was in Beekbergen op geen fout te betrappen en haalde zondag de 21ste nationale titel uit zijn carrière binnen. Zowel in de dressuur, de marathon als in de afsluitende vaardigheidsproef toonde Chardon zich heer en meester, zijn vier paarden waren in topvorm. ,,En dan is het makkelijk sturen”, zei de winnaar.


Het zwaarste onderdeel, traditiegetrouw op de zaterdag de marathon, promoveerde Chardon tot een waar familiefeest. Achterop de koets waren vrouw Paulien en zoon Bram actief als zijn assistenten. Zondag, toen ook de kegeltjes door paardenvoeten en koetswielen ongemoeid werden gelaten, kon de vlag in top. En juichen, dat kan de menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn als geen ander. ,,Het was in één woord ongelooflijk en winnen, ach, dat gaat toch nooit vervelen?”, zo stelde hij zichzelf een retorische vraag.

Chardon genoot met volle teugen en de vele toeschouwers rond het parcours op de Veluwe genoten mét hem. ,,De dressuur was top, onder de veertig punten, dat was al ongelooflijk. Dan de marathon, die ging formidabel. En tenslotte de vaardigheidsproef, het leek allemaal wel vanzelf te gaan. De concurrentie is heel sterk, maar in deze vorm is het lastig mij te verslaan, hoor. Ik hoop in Amerika ook deze vorm te kunnen vasthouden”, zei de menner, doelend op de eerstvolgende Wereldruiterspelen die volgend jaar in Lexington, in de staat Kentucky, worden gehouden.

Op eerbiedwaardige afstand van Chardon vochten Theo Timmerman (Putten) en Koos de Ronde (Zwartewaal) hun duel om het zilver uit. De tweede plaats kwam uiteindelijk bij eerstgenoemde terecht. De Ronde was in het hoofdnummer, de marathon, sneller dan zijn concurrent. Maar in de twee andere onderdelen die meetelden voor het klassement, had Timmerman ditmaal zijn zaakjes beter op orde. Mark Weusthof, die vorig jaar in Beesd samen met Chardon en Koos de Ronde het gouden WK-team vormden, ontbrak in Beekbergen omdat één van zijn paarden kort voor de start licht geblesseerd was geraakt.

Bij de tweespannen moest Mieke van Tergouw, de gastvrouw op de Riant-terreinen in Beekbergen, de winst uit handen geven. Zij maakte in de afsluitende vaardigheidsproef enkele foutjes en moest daardoor in het eindklassement verrassend Ben Gosschalk (Epe) voor zich dulden.

Voor de tweespannen was de wedstrijd een kwalificatie voor de wereldkampioenschappen die vanaf 19 augustus in het Hongaarse Kecskemet plaats vinden. Bondscoach Tjeerd Velstra zal binnen enkele dagen zijn keuze voor het team bekend maken.
 

Klik hier voor alle uitslagen.