24 juli 2009

CAI Beekbergen 2009: IJsbrand Chardon heerst bij NK vierspannen

IJsbrand Chardon gaat na het eerste onderdeel van het NK vierspannen in Beekbergen aan de leiding. De menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn, die vorig jaar ontbrak om zijn paarden rust te geven in de aanloop naar de voor hem en voor het Nederlands team zo succesvol verlopen wereldkampioenschappen in Beesd, won vrijdag het onderdeel dressuur.


In Beekbergen waren de omstandigheden vrijdag bar en boos. ,,Tijdens mijn dressuurproef was het eventjes droog, maar bij het losrijden brak het onweer los en kwam de regen volle bak naar beneden”, aldus Chardon die zich door niets of niemand liet tegenhouden. ,,Ik heb gewoon goede paarden”, zei de viervoudig wereldkampioen die ook voor eigen publiek het beste uit zichzelf en zijn vier viervoeters wenst te halen. ,,We gaan er vol voor en het was een goede proef. Ik sta terecht op de eerste plek, wat anderen daarvan ook mogen zeggen.”

Want Theo Timmerman die met twee nieuwe, jonge paarden startte, meende zelf recht te hebben op de eerste plaats. Eén van de vijf juryleden, de Duitser Klaus Christ, had de man uit Putten ook op de koppositie staan. ,,Het is goed gegaan. Volgens vele omstanders die ik heb gesproken, was ik ook beter dan IJsbrand”, aldus Timmerman die bij de andere juryleden echter geen gehoor vond. ,,Die moeten ze dan maar niet meer uitnodigen”, zo klonk het pruilend. ,,Maar ik sta dichtbij Chardon in het klassement, kijken of we dat in het weekeinde voort kunnen zetten.”

Nationaal kampioen 2008 Koos de Ronde keek met gemengde gevoelens terug op zijn eerste optreden. ,,Ik heb drie kleine foutjes gemaakt, anders had ik hoger gestaan. De gok om mijn paard Nietje van achter naar voor te halen, heeft toch goed uitgepakt. Anders rijd ik dit puntenaantal na een foutloze rit, nu valt er nog iets te verbeteren. Het was de eerste keer dat ik met deze opstelling in de dressuur startte, ik heb er vertrouwen in dat het mijn score op den duur gaat verbeteren.”

De internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn wordt dit jaar voor de 25ste maal gehouden. Het deelnemersveld breekt met 91 menners uit 20 landen alle records. De menstrijd speelt zich af op de terreinen van Mieke van Tergouw, die na het eerste onderdeel bij de tweespannen aan de leiding gaat. Voor deze klasse en voor de deelnemende ponyrijders is het internationale toernooi tevens de laatste selectie voor de wereldkampioenschappen, die in augustus worden verreden.
 

Bron: KNHS

Klik hier voor de volledige uitslagen.