23 mei 2010

Chardon behoudt leiding in Nederlands Kampioenschap

Dutch four-in-hand driver Mark Weusthof has won the marathon of the CAI-A and Dutch national Championships in Zelhem. Koos de Ronde came second, ahead of Werner Ulrich from Switzerland with the best foreign result.


Zowel Mark Weusthof als Koos de Ronde reden een ijzersterke marathon in Zelhem, dat evenals gisteren gezegend was met prachtig zomerweer. Weusthof begon het NK op achterstand na een teleurstellende dressuurproef: “De dressuur valt niet meer goed te maken, ook niet met deze marathonoverwinning,” aldus de lange Twentenaar. “Het liep direct al goed vanaf de eerste hindernis, terwijl ik normaal een ‘slow starter’ ben. In een van de hindernissen tikte ik er een klittenbandpaaltje af en ik moest in hindernis zes een extra volte rijden, maar voor de rest ben ik dik tevreden. Het was een moeilijke marathon en ik moest mijn paarden wel een aantal keer helpen.” Weusthof zette in vier van de zeven hindernissen de snelste tijd neer en klimt met zijn marathonzege op naar de vierde plaats in het NK.

Ook Koos de Ronde was zeer tevreden met zijn tweede plaats in de marathon: “Ik heb alles gereden zoals gepland, het enige foutje was een klittenbandpaaltje in hindernis vijf. Het was een zwaar parcours, maar mijn paarden hebben het super gedaan. Ik heb een ander achterpaard ingezet en dit span is klaar voor het WK,” aldus de Nederlands Kampioen van 2004 en 2008. De Ronde heeft na de marathon zijn derde plaats in het tussenklassement behouden en staat slechts een punt achter Theo Timmerman, waardoor de strijd om het zilver en het brons tot het laatste moment spannend blijft.
IJsbrand Chardon en Theo Timmerman hadden beiden een fikse hapering in de vijfde hindernis toen hun paarden even verkeerd schoten wat hen dure seconden opleverde. Chardon gaf na afloop toe dat het niet zijn beste marathon was in Zelhem: “Mijn voorpaarden liepen niet goed, terwijl ik hier wel op heb getraind. Dit bevalt me uiteraard niet en ik ga me nu beraden hoe ik dit op ga lossen.” De 21-voudig nationaal kampioen staat in het tussenklassement ruim acht punten voor op Theo Timmerman en ruim negen punten voor op Koos de Ronde waardoor de kans groot is dat Chardon op tweede Pinksterdag voor de 22ste keer in zijn carrière gehuldigd wordt als Nederlands’ beste vierspanmenner.
De Top Drie van de tussenstand van het Nederlands Kampioenschap vormen gelijktijdig de Top Drie van het internationale klassement.

Maandag 24 mei staat de menners vanaf 11.00 uur in de afsluitende vaardigheidsproef een pittig parcours te wachten, eveneens ontworpen door WK-parcoursbouwer Arjan Brink (Apeldoorn).

Klik hier voor de complete uitslagen.

Foto’s staan in het fotoalbum. 

Winner of the dressage IJsbrand Chardon came fifth despite the fact that his leader horses did not do what he wanted to do. Both Chardon and Theo Timmerman lost precious seconds in the very technical obstacle five when they got stuck. Mark Weusthof had a knock down in one obstacle and had to drive an extra circle in another obstacle, but this did not keep him from setting the fastest times in four of the seven obstacles.
Chardon remains in the lead after dressage and marathon. Theo Timmerman follows him on the second place, Koos de Ronde is currently in third position. Tomas Eriksson took the fourth place in the marathon and is in the same place in the standings.

 

Click here for the full results.

Pictures are in the album.