17 februari 2009

Chardon en De Ronde maken zich op voor Wereldbekerfinale vierspannen

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) maken zich op voor de finale van de FEI Wereldbeker vierspannen die op 21 en 22 februari wordt verreden in de Zweedse stad Gothenburg.


De beste zes vierspanrijders ter wereld strijden komend weekend in het Scandinavium om de achtste Wereldbekertitel. Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde hebben ondanks een paar kleine tegenslagen een sterk indoor seizoen achter de rug. Chardon moest het doen zonder zijn ervaren voorpaard Kelvin, maar met zijn vervanger wist de viervoudig wereldkampioen de Wereldbekerwedstrijden in Hannover en Leipzig op zijn naam te zetten. Inmiddels is de 17-jarige ruin Kelvin na een blessuretijd van drie maanden weer actief en zal Chardon de routinier inzetten tijdens de finale: “Ondanks dat Gothenburg pas zijn tweede wedstrijd wordt, wil ik hem inzetten. Hij heeft zo veel ervaring en dat heb ik nodig, want in Zweden zal het er hard aan toe gaan. Ik weet dat ik een risico neem door hem in te zetten, maar ik doe dit heel bewust en weloverwogen. Ik ga voor de winst en dan moet je soms risico’s nemen,” aldus Chardon.
Koos de Ronde won de wedstrijd in Mechelen, maar moest vervolgens in Leipzig met een alternatief span starten omdat een van zijn vaste voorpaarden Gerrit niet door de keuring kwam.
Koos de Ronde komt op volle sterkte aan de start in Gothenburg: “Ik rijd gewoon met Gerrit. Ik heb de afgelopen wedstrijden gemerkt dat mijn vierspan steeds beter wordt en ondanks dat Gerrit’s vervanger het goed doet, vertrouw ik op zijn ervaring. Ik ga proberen mijn hoofd er goed bij te houden en mijn eigen wedstrijd te rijden. Normaal gesproken maak ik dan kans op een plaats bij de beste drie. Maar ik realiseer me heel goed dat het niveau torenhoog is en dat een balletje maar zo een paar plaatsen kan kosten. Ik heb er in elk geval zin in!”

Chardon en De Ronde krijgen in Gothenburg sterke concurrentie van de Australiër Boyd Exell en de Hongaar Jozsef Dobrovitz, die beiden twee wedstrijden wisten te winnen. Ook titelverdediger Christoph Sandmann uit Duitsland en de Zweed Fredrik Persson kunnen het hun concurrenten in Gothenburg flink lastig maken.

IJsbrand Chardon en Koos de Ronde reizen donderdag af naar Gothenburg. De veterinaire keuring vindt plaats op zaterdagochtend 21 februari. De warming up omloop staat gepland op zaterdag om 21.00 uur. Hierin wordt de startvolgorde bepaald voor de Wereldbekerwedstrijd die wordt verreden op zondag 22 februari om 17.15 uur.

De NOS doet op zondag 22 februari verslag van de Wereldbekerwedstrijd springen (live in het middagprogramma) en van de Wereldbekerfinale vierspannen in het Sportjournaal tussen 18.00 en 19.00 uur.

Bron: KNHS/CT