21 september 2008

Chardon en De Ronde naar Wereldbeker vierspannen

DEAUVILLE (KNHS) – De kersverse Wereldkampioen IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en zijn gouden teamgenoot van het WK in Beesd Koos de Ronde hebben in het Franse Deauville hun startplaats voor het Wereldbekerseizoen zeker gesteld. Chardon werd tweede in deze laatste kwalificatiewedstrijd, De Ronde eindigde op de zevende plaats. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) werd knap vierde, maar kwam evenals Harry de Ruyter (Kessel, 13de plaats) niet in aanmerking voor deelname aan de Wereldbeker.

IJsbrand Chardon was na zijn overwinningen in onder andere de internationale menwedstrijden in Aken en Breda al zeker van een startbewijs voor het Wereldbekerseizoen, maar eindigde dankzij zijn uitstekende prestaties in Deauville ook op de eerste plaats in het Wereldbekerklassement. De Ronde werd vierde in deze internationale ranglijst. Chardon begon de wedstrijd in Deauville met een matige marathon. “Ik maakte een foutje en mijn linkervoorpaard ging in een hindernis even onderuit door de gladheid van het gras. Vervolgens kwam ik niet meer in de wedstrijd.” In het indoorparcours dat opgesteld stond in de hoofdpiste van de sfeervolle renbaan in Deauville nam de gedreven menner revanche door als derde te eindigden. Het laatste wedstrijdonderdeel, dezelfde marathon als op vrijdag, wist Chardon met de eerste plaats af te sluiten.
Koos de Ronde kwam ondanks zijn uitstekende tweede plaats in het indoorparcours niet verder dan de zevende plaats in het eindklassement: “Het liep gewoon niet,” verklaarde De Ronde. “Ik maakte zowel op de eerste als op de laatste dag foutjes in de marathons, het was gewoon niet mijn wedstrijd.”
De Australiër Boyd Exell eiste evenals in 2007 de eindoverwinning van deze alternatieve menwedstrijd voor zich op. De wedstrijd werd verreden over drie dagen en bestond uit twee identieke marathons op de eerste en de laatste dag. Alleen de tijden en eventuele gemaakte strafseconden in de zes marathonhindernissen telden mee voor het eindresultaat. Op zaterdag stond er een indoorparcours op het programma, gelijk aan de parcoursen die de menners tijdens het wereldbekerseizoen moeten rijden. Van de resultaten over deze drie wedstrijden werd een eindklassement opgemaakt. Het was de tweede keer dat deze wedstrijd werd georganiseerd. Naast de vierspanwedstrijden stond er ook een internationale springwedstrijd en de finale van de internationale eventingcompetitie op het programma. De organisatie heeft zich kandidaat gesteld voor de Wereldruiterspelen in 2014.

Het Wereldbekerseizoen bestaat uit zeven wedstrijden en start op 23 oktober in het Duitse Hannover, waar zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde aan de start komen. De top vijf na de laatste wedstrijd in Leipzig op 18 januari plaatsen zich voor de finale. Deze wordt gehouden in het Zweedse Gothenburg van 19 tot en met 22 februari 2009.