26 oktober 2008

Chardon sterk van start in Wereldbeker vierspannen Hannover

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) eindigde zijn outdoor seizoen in september met het Wilhelmus na het winnen van zijn vierde wereldtitel. De profi-menner begon zijn indoor seizoen dit weekend sterk in het Duitse Hannover, waar opnieuw het volkslied voor hem werd gespeeld, nu vanwege zijn overwinning in de eerste wedstrijd van de Wereldbeker vierspannen seizoen 2008/2009. Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde op de derde plaats.

Zowel Chardon als De Ronde hebben zich gekwalificeerd voor deze prestigieuze indoorserie en beten het spits af tijdens de German Classics in Hannover. De wedstrijd kende met titelverdediger Christoph Sandmann (Duitsland), Jozsef Dobrovitz (Hongarije), Boyd Exell (Australië), Tomas Eriksson (Zweden), Chardon en De Ronde een uitermate sterk deelnemersveld.
Chardon was zeer verguld met zijn overwinning: “Een van mijn beste indoorpaarden is twee weken geleden geblesseerd geraakt waardoor ik noodgedwongen een ander paard moest inzetten. Deze 6-jarige merrie Thalita was de eerste dag nog een beetje onder de indruk van de volle hal en de muziek, maar deed het vandaag fantastisch. Ik was een beetje benauwd of ze na mijn foutloze en snelle eerste omloop opnieuw alles kon geven in de tweede manche, maar ze deed het super.”
Chardon werd na afloop door organisator en sponsor Paul Schockemöhle gecomplimenteerd met zijn prestatie en de show die hij samen met de andere deelnemers maakte voor de bijna uitverkochte hal: “We hebben onze Michael Freund verloren voor de sport, maar we hebben er IJsbrand Chardon voor teruggekregen!”
Koos de Ronde was tevreden met zijn derde plaats: “Ik was blij dat ik me als een van de drie menners wist te plaatsen voor de tweede omloop. Ik heb twee hele snelle ritten gereden, maar helaas vielen er te veel balletjes.” De Ronde had in Hannover zijn oude marathonkoets weer in gebruik nadat hij tijdens het outdoor seizoen twee keer was omgegaan met zijn nieuwe rijtuig. Het gouden teamlid van het WK in Beesd heeft er bewust voor gekozen om zijn outdoor span te sparen en te starten met zijn indoor span, waarmee hij vorig seizoen succesvol was.
Jozsef Dobrovitz eindigde op de tweede plaats in de Hannover Messe. Drie van de vier Lipizzaner paarden waarmee de Hongaar aan de start kwam, maakten in 2007 deel uit van het vierspan dat Chardon tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Budapest ter beschikking kreeg. Dobrovitz reed bovendien met de oude marathonkoets van Chardon en is vast van plan de viervoudig Wereldkampioen de komende wedstrijden opnieuw het vuur aan de schenen te leggen.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in de Duitse stad Stuttgart op 21 en 22 november. Voor Nederland komt IJsbrand Chardon er aan de start.

Bron: KNHS/CTFoto: Rinaldo de Craen