14 juni 2009

Chardon wint in Saumur

IJsbrand Chardon heeft de internationale vierspanwedstrijd in het Franse Saumur op zijn naam geschreven. Mark Weusthof eindigde op de prachtige tweede plaats, voor de Fransman Thibault Coudry. Ton Monhemius moest helaas in hindernis vijf van de zware marathon opgeven nadat hij zich vast had gereden.

Ijsbrand Chardon was naar Saumur gereisd om Wereldbekerpunten te scoren en zijn nieuwe paard Whooper (v. Sir Sinclair, aangekocht via Mieke van Tergouw) uit te proberen: “Ik heb Whooper nu driekwart jaar op stal staan en vond het tijd om hem te testen. Ik heb hem in alle drie de onderdelen ingezet en hij deed het fantastisch. Met de Zweedse warmbloedruinen en Victory (v. Oscar) draagt Whooper een goed steentje bij aan dit nieuwe span.”
In de marathon reed Chardon niet voluit en mede doordat hij even vast kwam te zitten in de laatste hindernis eindigde de regerend Wereldkampioen op de vijfde plaats in dit onderdeel. Door zijn winst in de dressuur ging Chardon nogsteeds aan de leiding na de marathon, maar hij voelde de hete adem van Weusthof en Coudry in zijn nek: “Toen ze beiden foutloos reden in de vaardigheid werd ik best gespannen. Ik had natuurlijk geen idee wat Whooper zou doen, maar hij deed het uitstekend, ik ben echt blij met hem.” Chardon reed een foutloze vaardigheidsproef en stelde hiermee zijn eindoverwinning zeker.

Mark Weusthof was uiteraard eveneens dik tevreden met zijn mooie tweede plaats, alhoewel de marathon niet liep zoals hij het graag wilde: “Het was gewoon mijn dag niet zaterdag. Ik had in iedere hindernis wel wat, een balletje of een hapering, steeds was er iets. Ik snap niet goed waar het aan lag, want zowel mijn paarden als ikzelf waren goed geconcentreerd, maar ja, dat heb je soms. Ik ben gewoon blijven rijden en dat heeft me wel de tweede plaats in de marathon opgeleverd. Al met al ben ik dik tevreden.” Weusthof wist na de dressuur en de marathon zijn tweede plaats in het totaalklassement vast te houden door het rijden van een foutloze vaardigheidsproef.

De Belg Gert Schrijvers reed in Saumur zijn eerste grote wedstrijd met zijn nieuwe span, nadat hij is overgestapt naar warmbloedpaarden. Met twee KWPN-ers, twee Geldersen en een Arabo-Fries uit zijn oude span behaalde Schrijvers de vijfde plaats. “Deze paarden bevallen met super. Het was op de marathondag erg warm en de marathon was zeer zwaar, maar de paarden bleven gaan. Op de rechte stukken zijn de warmbloedpaarden veel sneller, in de hindernissen moet dat nog komen,” aldus een tevreden Schrijvers, die in Aken wegens het ontbreken van teamgenoten op individuele basis zal deelnemen.

Voorlopige tussenstand Wereldbekerkwalificatie (niet-officieel) na Saumur:
1. Boyd Exell (Aus) 42
2. Jozsef Dobrovitz (Hun) 38
3. Koos de Ronde (Ned) 37
4. Ijsbrand Chardon (Ned) 36
5. Lajos Moro (Hun) 29

De eerstvolgende Wereldbekerkwalificatiewedstrijd vindt komend weekend (18-21 juni) plaats in Altenfelden, Oostenrijk. Hier komen voor Nederland Koos de Ronde en Hans Heus aan de start.
 

Klik hier voor de uitslagen