18 april 2020

De beste menrassen voor de vierspansport deel 2: Welsh A pony’s

Voor de samengestelde mensport worden veelal ervaren paarden gebruikt die snelheid en uithoudingsvermogen hebben. Aan welke rassen geven de top vierspanrijders eigenlijk de voorkeur? In deze serie belichten we de vier meest voorkomende rassen in de vierspan (pony)sport. In dit tweede deel leggen we de focus op de Welsh sectie A pony’s.

Waarom zijn juist Welsh A pony’s ideaal voor de mensport

Deze briljante en veelzijdige kleine pony’s zijn succesvol in een groot aantal disciplines onder het zadel en blinken eveneens uit in de mensport.

Welsh A pony’s worden ook wel Welsh Mountain pony’s genoemd. Doordat ze zijn opgegroeid in de bergen zijn ze gehard, hebben ze doorzettingsvermogen en hebben ze door de jaren heen kracht en souplesse opgebouwd. Ze zijn vierkant gebouwd met veel bot en veel ruimte tussen de voorbenen en een brede borst. De Welsh A pony’s zijn ongelooflijk werkwillig met een grote ‘will to please’. Door het in het verleden infokken van Arabisch bloed zijn ze intellectueel, hebben ze een prachtig voorkomen, zeer goede beweging en werd het uithoudingsvermogen nog meer versterkt: “Ze zijn een soort rugbyspeler met balletkwaliteiten en dus buitengewoon geschikt voor de samengestelde wedstrijd mensport,” licht Jan de Boer toe.

“Ze zijn heel sterk, kunnen een driehonderd kilo wegend rijtuig trekken en ze zijn leuk,” vertelt de Britse ponyvierspanmenster Sara Howe. “Ze zijn klein en zijn makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn ze ook nog eens multi-inzetbaar, van manegepony tot vierspanpony.”


Sara Howe
Foto: Krisztina Horváth

Bekende menners met Welsh A pony’s

De Welsh sectie A pony’s domineerden de afgelopen tien jaar de vierspan ponyrubriek op de Royal Windsor Horse Show. Enkele voorbeelden van deze successen zijn de winnaar van 2019 Roger Campbell (GBR); winnaar in 2018 Tinne Bax (BEL), winnaar in 2012 en 2015 Bram Chardon (NED) , zesvoudig winnaar Jan De Boer (NED) en de Britse menster Sara Howe.

Dit artikel is gebaseerd op de tekst gepubliceerd op Virtual Windsor en bewerkt door Hoefnet.


Jan de Boer
Foto: Krisztina Horváth