15 april 2014

De nieuwe MenSport komt er aan …

Het rasprofiel over de Welsh pony's in alle facetten, of liever gezegd 'secties', was gepland want de prestaties die deze felle maar goudeerlijke pony's in de mondiale mensporttop leveren, zijn legendarisch. Een update van de 'rugbyspelers met balletuitstraling' is daarom ook meer dan gerechtvaardigd. Maar het toeval wilde dat Welsh pony's ook in andere rubrieken in deze MenSport een hoofdrol spelen. MenSport kon er niet omheen: Wijs met Welshen!

En verder …
* Jan van Lubeek (81) vraagt zich af of het mennen hem zo kwiek heeft gehouden of dat zijn levensinstelling ervoor zorgt dat hij nog elke dag een enkel- of tweespan Welsh pony's kan rijden. Van Lubeek is de oudste actieve wedstrijdmenner in Nederland. MenSport zocht hem op.
* Ank Wickel laat in de instructieserie 'Leren mennen met …' zien hoe je een pony of paard op de goede manier de hals kan laten strekken: 'Contact en aanleuning zijn essentieel.'
* Wereldkampioen ponytweespan Ewoud Boom had grote invloed op de ontwikkeling van de techniek en het design van de Olympic marathonwagen van Kraay Trailers & Mensport.
* Veel paarden- en ponyeigenaren laten hun edele viervoeters volgens één van de richtlijnen in de natuurgeneeskunde behandelen. Karin Groot Jebbink heeft een complementaire praktijk en richt zich ook op menners, ruiters en honden.
* Het omslagpunt van hartslag- en lactaatwaarden bij paarden en pony's is tijdens of na de training nauwelijks met het oog waarneembaar, terwijl kennis daarover een absolute meerwaarde in het voorkomen van onder andere blessures heeft.
* Velen maakten de pelgrimsreis naar Santiago de Compostela (Spanje). Marco Tjassing wil er ook naar toe: met een Ierse huifkar en pony of paard in enkelspan.
* Sjaak van der Werf moest om veiligheidsredenen zijn (geleende) tweespan over een fietspad sturen, werd door een BOA op de bon geslingerd en tekende protest aan. Lees in MenSport hoe dat afliep …
* Het Koninklijk Staldepartement op Paleis Het Loo vervroegde dit jaar de open dagen (9-11 mei 2014). Het thema richt zich op het gebruik van sport- en familierijtuigen van de Koninklijke familie. MenSport abonnees krijgen op een toegangskaartje van 14,50 euro twee euro korting. Blader naar pagina 38 om te lezen hoe je die korting kan verkrijgen.
* De Belgische tweespannen deden het in 2013 helemaal niet slecht in het wereldkampioenschap. Benny Van Oudenhove, die de bondscoachwerkzaamheden voor Henk van der Wiel waarnam, wist een ware teamgeest te smeden. Dit jaar begeleidt hij de Belgische enkelspannen naar het WK.


Tot slot …
Contactgegevens mencursussen in Nederland en België, actualiteiten, aankondigingen, MenPost, verslaggeving van regiowedstrijden inclusief districtskampioenschappen Oost en West (Nederland), de reisfeuilleton (3) van Jos Schelles, Belgische berichten, Rallynieuws en de agenda.