26 mei 2014

De nieuwe MenSport komt er aan…

De opening van het groene wedstrijdseizoen is officieel op 1 april maar de eerste wedstrijd van het traditioneel gerij, onder auspiciën van NVTG en KNHS, was op 4 mei 2014 tijdens het RAD Gala in Tilburg. Nederlands kampioen Ton Maat won de klassementsrit die tegenwoordig Concours Traditioneel Aanspanningen (CTA) heet. Met de eigenaar van de uit 1890 daterende mail phaeton, Gerrit Broeders, naast hem 'haalde' Maat ook de cover van de nieuwste MenSport. Een klein verslag over de eerste CTA van 2014 leest u op pagina 47. 


* De paramenners staan aan het voorportaal van hun wereldkampioenschap in Sandringham (Groot-Brittannië, 26 tot en met 29 juni 2014). MenSport sprak met de twee dames uit het Nederlandse B-kader, Ingmar Veneman en Dinja Steenkamp. Veneman rijdt op individuele basis voor de eerste keer het WK.
* Natuurlijk willen we ook weten wie er nog meer meegaan naar het WK Paramennen. MenSport stelt ze in het kort voor.
* 'Ik wil hem in het oranje want ik val met mijn dwarslaesie sowieso op', zei WK-paramenner Jacques Poppen over zijn marathonwagen. Dit jaar verschijnt hij met een nieuw model aan de start. Poppen vertelt wat er zo speciaal aan die wagen is.
* Wilma en Wim Nouwen beschrijven zichzelf als 'veelrijders' maar het zijn ook echte paardenmensen met een groot hart voor het traditioneel gerij: 'Het is een manier van leven.'
* De SRR breidde het koetsiersexamen uit met een praktische proef op het instructieterrein. Voortaan moet die proef worden gereden voordat examenkandidaten de weg opgaan. Bert Brans legt per proefonderdeel uit wat de link met het buiten rijden is.
* Twente is vijfhonderd kilometer ruiter- en menpaden rijker. De officiële opening van deze knooppuntenroutes was eind april 2014. Mede-initiators Harry Meyer en Gerrit Hams namen MenSport mee in het prachtige coulisselandschap.
* De eerste twee grote menwedstrijden in Nederland, Horst aan de Maas en de Slabroekse Paardendagen, zijn achter de rug. Behalve de wedstrijdverslaggeving vindt u ook beschrijvingen van vier enkelspanblikvangers. Of ze mee mogen naar het WK in september 2014 weten we nog niet maar ze reden zich in Horst wel in de kijker.

Koetserwaals, de column van Ineke Westers, actuele berichten, aankondigingen, verslaggeving regiowedstrijden, productinformatie, de reisfeuilleton van Jos Schelles, Belgisch nieuws en de agenda.