9 februari 2015

De nieuwe MenSport komt er aan …

Nog een kleine zes weken te gaan en dan start het outdoor seizoen voor de paardensport. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom namen enkelspanmenners Rudolf Pestman en Tonnie Cazemier MenSport mee op een nog winterse training in Boswachterij Anloo. 'Rust roest', zegt hun begeleidster en erkend paardendierenarts Françoise Rey want 'zodra het groene seizoen is begonnen, heb je geen tijd meer om je paard conditioneel te verbeteren.'


En verder …
* Toon Wortel won in november 2014 de Christ van den Heuvel bokaal voor zijn kennis van en vakmanschap in het boerengerij. In MenSport een fotoverslag van het bouwproces van Wortels unieke Speelwagen.
* Hans Goedhart van Stal Groot Prooyen doet verslag over zijn ervaringen tijdens de opnames van de film over admiraal Michiel de Ruyter die eind januari 2015 in première is gegaan. Voor de Arabo-Friezen van zijn stal was namelijk een hoofdrol weggelegd. Filmproducent Farmhouse koppelt er meteen een cadeautje voor MenSport-abonnees aan vast. Je mag meeloten naar één van de vijf 'episch quality film collection' pakketten, inclusief twee vrijkaarten voor 'Michiel de Ruyter'.
* De Nederlandse enkelspanmenner Frans Hellegers schafte een aantal maanden geleden de marathonwagen New Vision van Rijtuigenbouw Verdonschot aan. De wagen munt uit in stabiliteit. 'Alsof er een onzichtbare groom op zit', zegt Hellegers in de MenTest.
* Per 1 april 2015 is het zo ver: de Kür op muziek is in Nederland een officiële wedstrijddiscipline voor menners. Op 7 maart staat in Nijkerk een oefenwedstrijd op de kalender waarin het accent op educatie voor zowel de deelnemers als het publiek ligt. Wil je meer weten? Sla dan MenSport 1 vanaf pagina 24 erop na.
* Internationaal én in België bestond de verplichting al: menners moeten in de marathon een bodyprotector aan. Per 1 april is de verplichting ook in Nederland van kracht. MenSport vroeg enkele ervaringsdeskundigen de bodyprotector van het lijf.
* Over hoefbevangenheid bij paarden en pony's is het laatste woord door wetenschappers nog niet gezegd. Steeds weer ontstaan na onderzoeken nieuwe inzichten. Dat de gewone paardenhouder niet precies weet wat hoefbevangenheid is en wat je eraan kan doen, is dan ook geen schande. In MenSport twintig 'misverstanden' op een rij.
* In MenSport 9, 2014, vertelde Body Stress Release practitioner Edith Wiersma-Arts hoe zij onder andere menners behandelt als die bijvoorbeeld na een val chronische lichamelijke klachten houden. Voor paarden ontwikkelde Wiersma-Arts Balance Reactivation.
* Gastmenner Wim De Poorter nam MenSport mee op een uitje in Belgisch Limburg. Vertrekpunt was (paarden)hotel/restaurant Orshof in Neerglabbeek. De recreatieve mogelijkheden voor menners op de Solterheide en ver daarbuiten zijn uitdagend en adembenemend.
* Op 27 februari 2015 start het grootste driedaagse indoor paardenfestival in de Benelux: Flanders Horse Expo. De zaterdag is tot mendag uitgeroepen. In MenSport 1 lees je wat er allemaal op het programma staat.

Tot slot …
Koetserwaals, actualiteiten, verslagjes van regiowedstrijden, een overzicht van de wereldbekerwedstrijden 2014-2015, een weergave van het eerste KNHS Trainerseminar met Koos de Ronde, de reisfeuilleton van Jos Schelles, Belgisch nieuws en de agenda.