9 november 2015

De nieuwe MenSport komt eraan …

Anderhalve maand geleden werd het outdoor seizoen afgesloten maar dat betekent niet dat menners met de armen over elkaar kunnen gaan zitten. Iedereen die paarden (of pony's) heeft en met ze wil werken, moet ervoor zorgen dat hun viervoeters in conditie blijven. Deze keer een MenSport vol informatie, verdieping en richtlijnen om paarden op een eerlijke manier door de winter heen te helpen, ongeacht of je nu wel of geen indoor wedstrijden rijdt. 

En verder …
* Jury Eric Eshuis beoordeelt menigmaal het tuig dat op paarden en pony's ligt en weet precies waar de welzijnsknelpunten liggen.
* De plek waar de nek van een paard moet afbuigen om de rest van zijn lichaam naar behoren te laten functioneren, luistert nauw maar wordt al eeuwenlang vaak verkeerd geïnterpreteerd. Met alle gevolgen van dien …
* Longeren is een goed alternatief om paarden onbelast te gymnastiseren. Bas de Recht helpt je op weg …
* In de africhting van paarden is het conditioneren met voer relatief ongebruikelijk. In MenSport voor- en nadelen op rij …
* Een paard met een gebroken been was in het verleden ten dode opgeschreven maar diergeneeskunde blijft zich ontwikkelen. Sommige paarden, die ooit een been braken, lopen nu weer in de sport.
* Herfst 2015 kenmerkt zich door een rijke eikeltjesoogst. Paarden worden vergiftigd als ze teveel eikels eten. Symptomen en consequenties in MenSport.
* Oost-Vlaanderen stimuleert de ontwikkeling van ruiter- en menroutes, West-Vlaanderen opende een nieuw traject in het Brugse Ommeland.
* Menopleidingen Koetsiersbrevet België (MKB) bestaat twintig jaar. Oprichter André Kerkhofs en voorzitter Wim De Poorter leggen uit hoe het begon en hoe MKB zich ontwikkelde.
* Kanway heeft drie paardensportcarrières op zijn naam staan en neemt nu, op twintigjarige leeftijd, afscheid van de samengestelde mensport. Een kort interview met eigenaresse Carola Timmer.
* De winnares van de Horsefood 'the best' MenSport Wisseltrofee is bekend. De competitie was ongemeen spannend dit jaar, met (hele) kleine verschillen in de puntentelling. 

Tot slot …
Koetserwaals, korte nieuwsberichten, aankondigingen, verslagjes regionale menwedstrijden, korte weergave WK Jonge Menpaarden, reacties van de Belgische kampioenen samengesteld mennen op het BK 2015, Belgisch nieuws, de reisfeuilleton van Jos Schelles en agenda.