27 juni 2008

De nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 5 is uit

Wie in MenSport 4 heeft genoten van het verhaal over de menfamilie Hettinga, zal met evenveel plezier dit tweede deel lezen. Want werden de verdiende ‘mensporen’ van vader Titus Hettinga in deel I reeds volop belicht, dochters Ria, Lysbeth en Tineke hadden ook nog een eigen verhaal. Als pukken leerden de meisjes al sturen bij de Friese Shetland menvereniging ‘Lyts mar Krigel’ en nu is dochter Lysbeth de menjuf van de kleintjes. Petra van den Heuvel schilderde een portret van drie zussen en een unieke club.

Knippen en plakken

Jacintha Wilmink past huidtransplantaties toe bij chronisch open wonden. Als freelance specialist heeft ze de kennis en apparatuur in huis om in samenwerking met de eigen dierenarts moeilijke wondgenezing bij een paard optimaal te begeleiden en versnellen.
Marlies Reerink maakte de reportage.

’Remmen is voor watjes’

Als kleine mannetjes van een jaar of tien kwamen ze met hun pony’s bij Ank Wickel in de Guppenles, de jeugdafdeling binnen menvereniging de Lange Boom. Nu, een jaar of vijf later, zijn het ervaren menners, die onder het motto ‘Remmen is voor watjes’ leuk meedraaien in de samengestelde wedstrijdsport. Geen wonder dat Ank apetrots is op haar Guppen!

Het mennen met een tweewieler is een vak apart. Doordat de wagen, anders dan bij een vierwieler letterlijk in de lichtogen hangt, voel je als menner elke beweging van het paard doorkomen. Dat laatste maakt het dressuurmatig rijden met een tweewieler tot een heel bijzondere en sportieve belevenis, zeker wanneer je het geluk hebt te mogen balanceren tussen twee authentieke wielen.‘Ik vind het jammer dat jullie zo weinig aandacht schenken aan de Hippiade’, mailde Miralda Otten, nadat ze daar vorig jaar kampioen werd in klasse ZZ enkelspan pony met Civium Steef en reservekampioen met de Haflingers Civium Steef en Civium Studley in de gecombineerde klasse M t/m ZZ bij de pony tweespannen. Dat vonden we zelf ook, dus reisde Meike Merks af naar Beusichem, voor een pittig gesprek over het aangespannen rijden in het algemeen, de Hippiade en de KNHS-menkampen in het bijzonder.

Een absoluut vereiste voor ieder menpaard is de bereidheid te willen trekken. Er bestaan menpaarden die dat bij uitstek hebben, zelfs zo sterk dat een dergelijk type in het tweespan altijd strak in de strengen staat en werkt voor twee. Andere paarden moeten juist gestimuleerd worden. In deze uitgave van MenSport de nodige informatie en tips om een paard zo te trainen dat hij ook onder moeilijke omstandigheden zijn best blijft doen.

Jaap Boom is een gedreven docent én een geboren diplomaat. Op het Groenhorst college te Nijkerk en het daarnaast gelegen onderkomen van menvereniging De Lange Boom is hij een graag gezien docent en meninstructeur. Zijn diplomatieke gaven bezorgden hem niet alleen een ‘baantje’ als chef d’equipe bij de vierspannen, maar leidden ook tot een uniek samenwerkingsverband tussen school en manege; een verbond waarvan alle partijen de vruchten plukken.