7 augustus 2008

De nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 6 is uit

Voetballers hebben supporters en popartiesten fans. (Op de Achterhoekse rockformatie Normaal na. Die heeft ‘anhangers’.) In de menwereld bestaat het verschijnsel ook: mensen die zo idolaat zijn van hun persoon, prestatie en paarden dat ze er elke wedstrijd weer bij zijn. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen? Margriet Markerink ging voor MenSport op bezoek bij ‘superfans’ Gerard Verweij (IJsbrand Chardon), Maria Siemerink (Mark Weusthof), Gerrit Altena (Herman ten Harmsel) en René Lesman (Jaques Poppen) en ploos het uit.

De samengestelde wedstrijdmensport is bijna 40 jaar oud in zijn huidige vorm. Al die jaren heeft er voor Nederland een ‘Chardon’ op de startlijsten gestaan van nationale en internationale menwedstrijden. Onvoorziene tegenslag daargelaten zal IJsbrand Chardon bij het 19e WK voor vierspannen in Beesd onder de deelnemers zijn, zoals zijn vader Abraham meedeed bij het eerste WK in Münster. Geen menner vierde zulke successen als IJsbrand Chardon. Daarom loopt MenSport in vogelvlucht door de mensporthistorie vanuit Chardonperspectief. Tekst en foto’s zijn van Ineke Westers.

Dat het oude bloed van het Gelderse landbouw rij- en tuigpaard een solide fundament vormt onder de huidige warmbloedfokkerij staat buiten kijf. Maar hoe het nu verder moet met het Gelderse paard, daarover lopen de meningen uiteen. Is het basispaard, zoals het tegenwoordig in KWPN-kringen wordt genoemd achterhaald door de moderne fokkerij, of zijn die oude, oerdegelijke bloedlijnen nog steeds net zo waardevol als vroeger? Fokker en GPA-voorzitter Gijs Kramp vindt van wel en komt naar Beesd om de Geldersen tijdens het WK-vierspannen in al hun veelzijdigheid aan het grote publiek te tonen.

,,Het is zo heerlijk in Frankrijk. De rust, de ruimte. En de streek waar wij wonen, tussen Bellac en Limoges, leent zich bij uitstek voor een ontdekkingstocht per paard of per aanspanning,’’ vertelde Edwin de Graaf enthousiast in zijn stand op Paard & Koets. ,,Waarom komen jullie zelf niet een keer kijken? Jullie zijn van harte welkom!’’ En zo kon het gebeuren dat wij in het Franse Blond met Friese paarden en een Van den Heuvel wagen een avontuurlijke trektocht maakten. Een echte aanrader voor wie na alle WK-perikelen Bourgondisch wil nazomeren!

De kop is eraf! Tijdens het eerste WK van 2008 sleepte Nederland maar liefst twee wereldtitels binnen. Op het Wereldkampioenschap Para-Equestrian mennen dat van 25 tot en met 29 juni in het Duitse Greven-Bockholt werd verreden behaalde Jacques Poppen met de Friese merrie Nienke fan de Garelanden individueel de gouden medaille in grade 1 en ook het Nederlandse team, gevormd door Poppen, Liske van Someren en Adriaan Struyk, was goed voor goud. Amerika en Duitsland bezetten de plaatsen twee en drie.

Je moet er niet aan denken om met je aanspanning in een situatie terecht te komen waarbij je als menner de regie niet meer in handen hebt. In dergelijke gevallen is het maken van een noodstop vaak nog de enige optie en daarbij zijn, zoals Benno van Achenbach al aangaf, alle middelen geoorloofd. In veel gevallen is het voorkomen van een gevaarlijk moment echter simpeler dan je denkt; meestal is dat gewoon een kwestie van het gezonde verstand gebruiken en overtuigd leiding geven aan het paard! In MenBasis vindt u de nodige tips om op gevaarlijke situaties te anticiperen en daarmee een noodstop te voorkomen.

Een goede accommodatie, strakke organisatie en een ontspannen, plezierige sfeer zijn de ingrediënten die nodig zijn om een wedstrijd in goede harmonie te laten verlopen. De mensen achter de schermen, zoals de stewards en de ringmeesters, spelen daarbij een cruciale rol. Paul van Geloven en Peter van Kooij, alias Jansen & Janssen, zullen tijdens het WK vierspannen fungeren als steward en als ringmeester bij de dressuur en de vaardigheid. Meike Merks bezocht het befaamde duo tijdens hun werk op de internationale menwedstrijd in Zelhem.

Wie straks tijdens de WK in Beesd de internationale vierspannen aanschouwt, maakt tegelijkertijd kennis met neusje van de zalm op modern rijtuiggebied. Het zijn de meest geavanceerde marathonwagens en dressuur/presentatiewagens die het wedstrijdterrein zullen oprollen. Het presentatierijtuig wordt door de rijders gebruikt in de onderdelen dressuur en vaardigheid, terwijl het rijtuig zijn naam dankt aan het inmiddels verdwenen wedstrijdonderdeel, de presentatie. Eyk Backer vertelt over de functie van het klassieke rijtuig in de moderne vierspansport.Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is van 3 tot en met 7 september ‘the place to be’ voor paardenminnend Nederland. Niet alleen wordt dan in Beesd het WK Vierspannen gehouden, ook de Tuigpaarden verrijden er hun kampioenschappen. Daarnaast kunt u genieten van de sfeervolle Landgoedfair, is er een presentatie van de rijtuigen van het Koninklijk Staldepartement, verzorgt menvereniging De Hoofdstad Aanspanning er shows met coaches en authentieke bedrijfswagens en zal er een recordaantal boerenwagens rijdend acte de présence geven. MenSport geeft u vast een voorproefje van de verschillende shows die straks zijn te zien tijdens het WK!