9 december 2008

De nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 9 is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen:
Gevallen voor de Fell pony
Er hangt een dikke eind-oktober-nevel over Het Needse Achterveld. Je zou gemakkelijk kunnen verdwalen in dit 110 ha grote natuurgebied. Of wegzakken in de zompige bodem, want laat dit nou net het allerlaatste stukje natuur in Nederland zijn waar nog natte heidevelden te vinden zijn. Niet bepaald een omgeving voor pony's, zou je zeggen. Toch scharrelen hier al tien jaar lang Fell pony's hun kostje bij elkaar. Lees hoe het charme-offensief van deze stoere menpony’s MenSport-medewerkster Margriet Markerink compleet van de sokken blies!
 

Samengesteld voor klassiekers

Na het WK-geweld van de vier- en enkelspannen werd het toch wel even tijd om onze traditiemenners en liefhebbers van het authentiek gerij op een mooie reportage te trakteren. Willy Meerts reisde af naar het Belgische Nokere, waar antieke rijtuigen acte de présence gaven tijdens een Concours d’Attelage International Tradition (CAIT ) en was prettig verrast door de gemoedelijke sfeer en de sportieve rijstijl van de deelnemers.

Remgebruik in de dressuurproef

Nog niet eens zo heel lang geleden reed je een dressuurproef met een klassiek rijtuig, zonder remmen. Echter, nieuwe presentatiewagens worden vrijwel allemaal afgeleverd met schijfremmen voor en achter en vaak ook met een molenrem. Hoe kun je daar je voordeel mee doen bij het rijden van de dressuur? En hoe denkt de jury over het remgebruik in de proef?

Zicht op het oog

Iedere paardeneigenaar komt het wel een keer tegen bij zijn paard: een tranend oog of wat witte en soms gele smurrie in de ooghoek. De oogleden kunnen zelfs een beetje opgezwollen zijn. Meestal zijn de slijmvliezen dan ontstoken; het paard heeft last van ‘conjunctivitis’. De dierenarts zal een tubetje oogzalf voorschrijven om de ontsteking te bestrijden, een breedspectrum antibioticum in combinatie met een snel bacteriedodende werking. Bij oogletsel is niet het slijmvlies rond het oog ontstoken, maar is er sprake van een echte beschadiging van het oog zelf. Lydia Nevzorova vertelt hoe u in zo’n geval het beste kunt handelen, de vertaling is van Madeleine Calkoen.

Voer inkopen met beleid

Door krachtvoer efficiënt in te kopen, kun je dikwijls geld besparen en beschik je bovendien steeds over vers voer. Krachtvoer is verkrijgbaar in zakken, een big bag of in bulk. Wat voor u het voordeligst is hangt af van de ‘omloopsnelheid’ van het voer bij u op stal. Saskia den Heijer zet de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje.

Meninstructeurs kijken bij elkaar in de keuken

Meninstructeurs die al langere tijd les geven, lopen het risico dat ze dit op een gegeven moment steeds op een zelfde manier gaan doen. Om bedrijfsblindheid te voorkomen zouden ze af en toe bij elkaar in de keuken moeten kijken. Paul Versluis, meninstructeur bij onder andere de zomerweken op het KNHS-centrum in Ermelo en Han Gankema, nationaal tandemmenner met Lipizzaners waren wel te porren voor zo’n uitwisseling. MenSport sprak met beide instructeurs en vroeg naar hun ervaringen.

WK vierspannen in beeld

Op welk evenement je als menner ook komt, overal krijg je nog steeds te horen: het WK vierspannen was prachtig. Omdat we allemaal zo intens hebben genoten in Beesd vindt u in deze laatste MenSport van het jaar een grote WK-collage, waarin onze helden aan de leidsels en die achter de schermen nog eens een keer in het zonnetje worden gezet.
 

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Het menhoofdstel

Het hoofdstel is, samen met de leidsels, de belangrijkste verbinding tussen menner en paard. Zonder hoofdstel en leidsels is een aanspanning volkomen stuurloos. Zie een menhoofdstel als een schoen, hoe beter het past hoe en hoe meer ondersteuning het biedt. Dat wordt passen en meten dus! Gelukkig is een hoofdstel op maat maken eenvoudiger dan u denkt. Mensport zette voor u de regels nog eens op een rijtje, ervan uitgaande dat u als beginnend menner werkt met een gangbaar menhoofdstel met oogkleppen en een stang met kinketting.

MenSport nummer 1 ligt 30 januari in de winkel.