21 januari 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 1 is uit

Sterren dansen op het ijsTwaalf jaar geleden werd er voor het laatst geard op het dichtgevroren Gooimeer. Met de nodige weemoed werd er sindsdien door alle betrokkenen over dit fantastische ijsevenement gesproken; vanwege de klimaatveranderingen was dat vast de allerlaatste keer geweest dat je met paarden en sleden het ijs opkon. Tot Dirk Zeldenrijk vrijdagavond 9 januari belde en zonder zelfs maar de tijd te nemen om zijn naam te noemen uitriep: ‘Meike, we gaan weer arren! Zondagmiddag spannen we in te Naarden, bij Oud Valkeveen!’ Natuurlijk was MenSport van de partij en dat leverde unieke beelden op, van dik ingepakte menners, heel veel plezier en een aantal antieke arren die majestueus over het Gooimeer gleden.
 

Kampioen bij de zware jongens

Na zeven jaar hard trainen kwam in 2007 voor Wicher en Annemarie Kiers de kroon op het werk. Met hun trekpaarden Idro en Irma van Westerveld wonnen zij het kampioenschap dubbelspan in de Power Horse Competition. Het echtpaar uit het Drentse Uffelte is maar wat trots op deze knappe prestatie. ,,Maar we blijven er nuchter onder, hoor,’’ verzekert Wicher ons. ,,Onze volgende uitdaging is het tandemkampioenschap!’’ Tekst & foto’s zijn van Inge Wietsma.

Nederlands oudste koetsen staan in Indonesië

Dat de Nederlanders in de Gouden Eeuw van zich lieten spreken vanwege hun moed, ondernemingslust en vakmanschap moge bij iedereen bekend zijn. Prachtige rijtuigen rolden in die tijd uit de werkplaatsen van gerenommeerde Amsterdamse bouwers.
Jammer genoeg zijn er in Nederland nauwelijks barokke rijtuigen bewaard gebleven. Wie rijtuigen uit die periode wil zien, moet naar Indonesië. Voormalig rijtuigrestaurateur Arie de Jager, die daar een restauratieproject leidde, doet zijn verhaal; Madeleine Calkoen tekende het op.

Pijnvrij mennen

Zelfs de meest stoere menner heeft wel eens ‘averij aan het lijf’. Wat te denken van steeds weer diezelfde spierpijn? Stugge en pijnlijke gewrichten? Rugklachten of pijnscheuten in de schouder? Ongemak en pijn horen nu eenmaal bij bewegen en sporten, was tot voor kort het credo. Maar is dat echt zo of is pijnvrij mennen wel degelijk mogelijk? En wat nou als blijkt dat wij menners, met onze persoonlijke lichaamstaal, paarden in de weg kunnen zitten, of juist kunnen ontzien? Margriet Markerink sprak met Anne Muller, grondlegger van rijschool Akasha, over lichaamsgewaarwording en balans.

Groot plezier met kleinste paardjes

‘Als je eenmaal een mini hebt, wil je nooit meer anders’, aldus de liefhebbers van het miniatuurpaard. Zeker, mini’s zijn heel schattig, maar kun je er ook wat mee? Om daar achter te komen bezocht Marlies Reerink de cursus ‘Hoe beleer ik mijn mini voor de kar’, waar vertegenwoordigers van het Nederlandse (NRMPS) en het Amerikaanse miniatuurpaard (AMHA) en het Falabella stamboek aanwezig waren. Een mooie gelegenheid voor MenSport om deze minuscule menpaardjes eens onder de loep te nemen: kijk en vergelijk!

Wagentjes voor mini-maatjes

Mennen met mini’s is geweldig, mits je de beschikking hebt over het juiste materiaal. Het vinden van een passend rijtuigje was vroeger echt een probleem, want voor de allerkleinste paardjes en pony’s werd nauwelijks gebouwd. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen; verschillende rijtuigbouwers hebben nu ook mini-maatjes opgenomen in het assortiment.

Droogmennen met Siem

Om de paardenmond te sparen leren de meeste menners eerst ‘droogmennen’ op een mentoestel. Een uitstekende methode om de verschillende handgrepen van het Achenbachsysteem aan te leren, maar minder geschikt om de menner gevoel voor de paardenmond bij te brengen. Om dat euvel op te lossen zijn er in de loop er jaren, met meer of minder succes diverse varianten op de markt gebracht. Het laatste en meeste geavanceerde mentoestel, de MenSimulator, kan in- en afbuigen en ziet er bovendien heel leuk uit. Maak kennis met MenSimulator Siem, een mentoestel met een beetje extra.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
De juiste menzweep

Menzwepen zijn er met een korte slag voor enkel- en tweespan en met een lange slag voor lang- en vierspan. Voor pony’s is de stoklengte van de menzweep uiteraard korter dan voor paarden. Menzwepen zijn er om dressuurmatig mee te mennen, voor in de marathon of in het bos. In deze editie van MenBasis belicht Marlies Reerink het gebruikersgemak, de goede ligging in de hand en de beweeglijkheid van de menzweep.

Aan het buitenleidsel

Bij het rijden van een wending behoor je na te geven met het buitenleidsel. Veel paarden reageren echter op deze hulp door het naar binnen draaien van hun hoofd, om vervolgens over de schouder naar buiten te vallen. De reden? Je houdt het paard gevangen op het binnenleidsel.

MenSport nummer 2 ligt 13 maart in de winkel.