5 maart 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 2 is uit

Sven Stuyck leeft voor de sport. Na het winnen van de Belgische MenSport Wisseltrofee in 2007 met de Fjorden Zecca en Bente, besloot de talentvolle Belgische menner zich op het vierspanrijden te storten. Inmiddels is hij overgestapt van vier Noorse bergpaardjes naar een vierspan sportpony’s en tot die klaar zijn voor het grote werk doet hij op de enkelspanwedstrijden van zich spreken met de Fjordenruin Zecca. Zijn ambitie voor 2009? Meedoen met Zecca aan het WK voor pony’s in het Duitse Greven.
 Binnenkomen bij A

Je bent klaar voor je eerste echte wedstrijd, een samengestelde wedstrijd met dressuur, marathon en vaardigheid. Je hebt al eens wat hindernissen geoefend waarbij de doelstelling simpel is: zo snel en foutloos mogelijk van A naar F. Ook de kegeltjesproef is overzichtelijk: de balletjes laten liggen en binnen de tijd rijden. Maar de dressuur: waar wordt nu op gelet door de jury? Marie de Ronde-Oudemans zal de komende uitgaven in de serie ‘Binnenkomen bij A’ puntsgewijs de dressuurproef, klasse 1 voor enkel- en tweespannen doornemen. Wat is belangrijk? Waar is nog werk aan de winkel?

Mallejan krijgt een facelift

Een aantal leden van menvereniging De Helderse Voerluu uit Hellendoorn-Nijverdal houdt zich bezig met het opknappen van oude werktuigen voor paardentractie. Het ligt in de bedoeling deze werktuigen ook weer te gaan gebruiken. Gewoon, voor de broodnodige variatie op het marathonthema, maar ook om de jeugd te laten zien hoe de mensen vroeger met paarden werkten. Kennis doorgeven aan de jongere generatie dus. Eind 2008 rolde er een heuse mallejan uit de werkplaats, die nu alweer te klein is. Wat voeren ze allemaal in hun schild, die Helderse Voerluu? ‘Voerman’ Piet Westendorp vertelt, Margriet Markerink tekende zijn verhaal op.

Eindelijk een jeugdreglement!!

Het heeft de nodige voeten in aarde gehad, maar eindelijk is het dan toch zo ver. In navolging van onze buurlanden hebben we per 1 april ook in Nederland een officieel jeugdreglement. Voor de allerjongste mennertjes worden er bovendien Bixie-rubrieken uitgeschreven. Vanuit de KNHS disciplinecommissie Mensport hebben meninstructeurs Hans Zumbrink en Jan Bijeman en internationaal jurylid Gé König zich sterk gemaakt voor de jeugd; vanuit de afdeling sportontwikkeling droeg Irene Wannet haar steentje bij. MenSport zet de nieuwe regelgeving voor u op een rijtje.

Een passend borsttuig voor elk paard

Of je nu op zoek bent naar een recreatietuig, een luxe afgewerkt dressuurtuig of een modern marathontuig: er is altijd wel een tuig dat bij je paard of pony past. Een onderdeel dat van grote invloed is op de uitstraling en de beweging van je paard is de borst. Reden voor Inge Wietsma om de trends en ontwikkelingen op het gebied van dit specifieke tuigonderdeel toe te lichten.

Hoe verder in klasse vier?

De wedstrijdkalender voor de klasse 4 is ook in het verleden nooit overdadig gevuld geweest, maar de meeste menners konden toch een redelijk aantal starts plannen. In 2009 gaat het moeite kosten alle trainingsuren rendabel te maken, want van de ‘gewone’ wedstrijden, waar alle rubrieken terecht kunnen, zijn er nog maar enkele overgebleven! Hoe nu verder? MenSport peilde de meningen.

Bewust kiezen voor ijzers of blote voeten

Regelmatig komen er bij MenSport vragen binnen over de noodzaak van het rijden met hoefijzers. Zijn ijzers bij een menpaard altijd nodig, of kun je soms ook wel zonder? Madeleine Calkoen legde de vragen voor aan haar eigen hoefsmid, Sander van den Berg. Sander (30) werd tot gediplomeerd hoefsmid opgeleid in Zwolle aan het AOC De Groene Welle. Onder zijn klanten bevinden zich wedstrijd- en recreatiemenners, rijders in de aangespannen (tuigpaarden)sport en dressuur- spring- en recreatieruiters.

Begraven worden in de stijl waarin je hebt geleefd

Wie herinnert zich niet de uitvaart van mencoryfee Daan Modderman, die, precies zoals hij dat zelf had gepland, met zijn eigen lijkenkoets naar de begraafplaats werd gereden? Net als deze kleurrijke paardenman, willen veel menners na hun overlijden graag per aanspanning naar hun laatste rustplaats worden gebracht. Met een luxe lijkenkoets of met een eenvoudiger rijtuig, zoals een boerenwagen, kaasbrik of misschien wel de eigen wagonette. In goed overleg met de begrafenisondernemer en de stalhouder kan een ieder die dat wil de laatste reis geheel in eigen stijl maken.

Wereldbeker-seizoen 2008/2009

Het wereldbeker-seizoen 2008/2009 voor de vierspanrijders zit er weer op. De Nederlanders IJsbrand Chardon en Koos de Ronde waren prominent aanwezig in deze lucratieve wedstrijden-cyclus voor de beste tien vierspanrijders ter wereld, maar toch wisten ze op het ‘moment suprème’, tijdens de finale in Gothenburg niet de hoofdprijs mee naar huis te nemen. Chardon en De Ronde werden tweede en derde, terwijl de Australiër Boyd Exell ijzersterk rijdend de wereldtitel op indoorgebied opeiste. Een terugblik op een wintertje hardrijden met 4 pk’s.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Navigeren met de GPS

Rijden in het bos is voor een grote groep menners het summum, zeker in een uitgestrekt natuurgebied als de Veluwe. Alleen is het jammer dat je je op onbekend terrein aan de gebaande wegen (lees: goed omschreven menroutes) moet houden, wil je tenminste niet hopeloos verdwalen. Zomaar op de bonnefooi een mooie route rijden en kijken waar die je brengt is immers veel avontuurlijker. Heeft u ook regelmatig moeite met het vinden van de weg? Overweegt u dan eens te rijden met een GPS. Wie eenmaal de nodige ervaring met zo’n apparaat heeft opgedaan vindt met één druk op de knop de weg naar huis of trailer terug.

MenSport nummer 3 ligt 24 april in de winkel.