22 mei 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 4 is uit

Welshes zijn werelds!
Het Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek viert haar vijftigjarig jubileum. Een mijlpaal, die door het stamboek uitbundig wordt gevierd. En met reden, want de Welshpony is nog steeds razend populair. Als kindervriend, natuurlijk, maar ook als recreatie menpony en als topsporter in de samengestelde wedstrijdsport. Immers, Welshes zijn er in verschillende soorten en maten en dat maakt ze gewild bij een heel breed publiek.In de ban van de ring

Zodra de zomer echt op gang komt, vinden ze weer plaats. Georganiseerd door feestcomités, middenstandsverenigingen, menclubs dan wel eerbiedwaardige stichtingen met een lange historie. De enige tak van onze aangespannen sport waar ontspannen paardenplezier direct gekoppeld is aan het winnen van een wedstrijd. Hoog tijd dus om aandacht te besteden aan het ringsteken.

Water in de wei

Niets helpt zo goed tegen de dorst als een glas koud water, zeker als het erg warm is. Ook paarden en pony’s hebben ’s zomers behoefte aan schoon en vers drinkwater. In ons natte landje is water vrijwel overal te vinden, maar zeker niet elke sloot of poel is geschikt als drinkwatervoorziening. Waar let je op bij het beoordelen van oppervlaktewater en welke alternatieven zijn er voorhanden? MenSport zocht het voor u uit. Tekst en foto’s zijn van Inge Wietsma.

Vierdaagse rijden is vakantie vieren

Het fenomeen Paardenvierdaagse wordt almaar bekender; het aantal deelnemers groeit gestaag. Wat maakt dergelijke evenementen nou zo leuk? En hoe bereid je je paard, maar zeker ook jezelf voor op vier dagen lang toeren en kamperen? Lisanne Kort en Fianne Imminga gingen te rade bij organisatoren, ervaren vierdaagse rijders en een enkele ‘nieuweling’.

Afwenden, overgang naar arbeidsstap en halthouden

Je hebt de hele winter getraind voor je eerste officiële samengestelde menwedstrijd. Wat er van je verwacht wordt bij het rijden van de hindernissen en de vaardigheid is simpel: zo snel en foutloos mogelijk rond komen. Maar waarop let de jury nou precies in de dressuurproef? In deze editie van ‘Binnenkomen bij A’ bespreekt Marie de Ronde-Oudemans het afwenden, de overgang naar arbeidsstap en het halthouden.

Mestwetgeving onder de loep

Het nieuwe mestbeleid, dat op 1 januari 2006 is ingegaan, heeft een veel bredere invloed dan het oude. Zo zijn er grenzen gesteld aan de totale hoeveelheid dierlijke mest, stikstof en fosfaat die per bedrijf gemiddeld per hectare op het land mag worden gebracht. Paardenmest valt ook onder de mestwetgeving. Reinanda Haverkamp zet daarom de regels voor u op een rijtje.

Menners willen vlammen in Horst

Was de openingswedstrijd voor de klasse 4 in Horst wel eens een rustige warming up voor de rest van het seizoen, daar was dit keer geen sprake van. Iedereen ging er fanatiek tegen aan, want in selectie en kwalificatie gaat men er van uit dat de eerste klap een daalder waard is. Bondscoach Velstra vloog van hot naar her op zijn scooter om te observeren en registreren. Vooral tweespannen en pony’s hebben dit jaar zijn speciale belangstelling, want voor die categorieën wacht in augustus het wereldkampioenschap. Ben Gosschalk, Melanie Becker, Ewoud Boom en Jan de Boer deden in dat opzicht de beste zaken. Tekst & foto’s zijn van Ineke Westers.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Tongproblemen, hoe voorkom je ze?

Regelmatig zie je paarden en pony’s met de tong over de stang of uit de mond lopen. Vaak gaat het dan om jonge, onervaren dieren die nog moeten wenen aan het bit. Rustig de tijd nemen om de dieren te laten wennen aan de gevraagde arbeid en het ‘ijzerwerk’ in hun mond is dan vaak de oplossing.

Moet je mij hebben?

We leren vaak dat we bij het uit de wei halen van een paard het dier beter niet recht in de ogen kunnen kijken. Dat zou te maken hebben met de plaats van de ogen bij de mens, midden in het gezicht, zoals bij roofdieren. Nieuw onderzoek lijkt echter uit te wijzen dat een direct oogcontact niet de oorzaak is van het al dan niet gemakkelijk pakken van een paard.

 

MenSport nummer 5 ligt 3 juli in de winkel.