25 juni 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 5 is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen:


Onder toeziend oog van de meester Meninstructeur Riens van Blokland wordt op handen gedragen door de menners van de Margrietruiters te Lienden, die eens in de veertien dagen op zondagochtend menles van hem krijgen. Ook de Rijnruiters uit Maurik en de Lekzoomruiters uit Culemborg maken dankbaar gebruik van Riens’ grote kennis van het aangespannen rijden. Niet zo bijzonder, zou je zeggen, ware het niet dat deze bijzondere meninstructeur inmiddels de tachtigjarige leeftijd heeft bereikt.

Duurzaam leven en werken met trekpaarden

Bosbouwer Theo Nijssen uit het Limburgse Beesel is een van die gelukkige mensen die met de paarden het dagelijks brood verdient. Meike Merks ging voor MenSport op bezoek bij deze veelzijdige trekpaardenman, die ’s winters als zelfstandig houtsleper in het bos werkt en de rest van het jaar actief is als ‘bosbouwer’, trekpaardfokker en promotor, vierspanrijder bij de Power Horse Competition en dealer van Sieltectuigen.

Binnenkomen bij A!

Deze aflevering van ‘Binnenkomen bij A’ gaat over het achterwaarts gaan en de overgang daarna naar de arbeidsstap en de wending naar links. MenSport neemt puntsgewijs de gevraagde oefeningen door. Waar let de jury op? En aan welke onderdelen moet je als menner nog werken? Tekst en foto’s zijn van Marie de Ronde-Oudemans.

Diagnostiek in beeld

High-tech beeldmateriaal maakt een snelle diagnose en doelgerichte en effectieve behandeling bij paarden met gezondheidsproblemen mogelijk. Boden vroeger alleen röntgenfoto’s de mogelijkheid om uitwendig interne lichaamsstructuren te kunnen zien, nu hebben geavanceerde technologieën via de computer voor een revolutie gezorgd in het stellen van diagnoses, variërend van peesblessures tot abcessen in het gebit, en dragen bij aan een hoger niveau van zorg. Echter, iedere methode kent zijn mogelijkheden en beperkingen. Madeleine Calkoen zette voor u de diagnostische beeldmogelijkheden op een rijtje.

Rijdend museum op weg naar het NK

Op 30 augustus organiseert de jubilerende menvereniging de Koets’n Keerls in het Overijsselse Diepenheim het Nederlands kampioenschap voor traditioneel gerij. Om enige orde te brengen in de grote variatie aan zeer verschillende aanspanningen en alle deelnemers zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden, worden de rijtuigen door een deskundige jury beoordeeld in verschillende rubrieken. In de aanloop naar het NK zet MenSport een aantal kanshebbers in het zonnetje. De foto’s zijn van Harm Huisjes en Lenus van der Broek.

Pijnvrij mennen is mogelijk!

In MenSport 1 van dit jaar maakte u als lezer van MenSport kennis met het fenomeen ‘Pijnvrij Mennen’. Op 10 mei togen drie leergierige menners met pijnklachten en hun grooms met paard en wagen naar Stoeterij Angelbeeck in Afferden, om zich door Akasha Rijkunst instructrice Anne Muller te laten inwijden in de geheimen van balans en lichaamsgewaarwording. Margriet Markerink maakte een verslag van een bijzonder leerzame dag.