6 augustus 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 6 is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen:
Tinne Bax aast op podiumplaats
Prachtig ogende én bewegende Welsh-A ponies voor de wagen, een frêle menster op de bok: Tinne Bax, de jonge menster uit het Belgische Merksplas, die weet wat ze wil: een topmenster worden. En is ze hard bezig haar doel te bereiken. Inmiddels droomt ze stilletjes van een podiumplaats tijdens het WK in Greven. Marie de Ronde-Oudemans zocht de ambitieuze menster op die samen met Jan Nijs half augustus bij de ponyvierspannen de Belgische driekleur zal verdedigen.Koetsen koesteren

In het buitengebied van Saasveld wonen Gerard en Marianne Engbers in een oer-Twentse driekapsboerderij. Kinderen hebben Marianne en Gerard niet, wel één grote, gezamenlijke liefde: oudheden. En dus koesteren ze hun monumentale boerenwoning en hun indrukwekkende verzameling authentiek gerij als waren het hun eigen bloedjes. Liefhebbers van al dat moois kloppen nooit tevergeefs aan voor een advies of een workshop, maar er is een grens: de erfgrens. ,,Weinig mensen weten wat er achter de deeldeuren schuilgaat en dat willen we graag zo houden, want we zijn geen museum.’’ aldus Marianne. Voor MenSport werd een uitzondering gemaakt. Tekst & foto’s: Margriet Markerink.

Binnenkomen bij A

Deze aflevering van Binnenkomen bij A, waarin Marie de Ronde-Oudemans voor MenSport puntsgewijs de dressuurproef klasse 1 voor enkel- en tweespannen met u doorneemt, gaat over de overgang van stap naar arbeidsdraf, het van hand veranderen met een tempowisseling naar de middendraf en daarna weer relatief snel terug naar de arbeidsstap in de daaropvolgende hoek. Wat is middendraf en wat is eigenlijk het verschil tussen een overgang en een tempowisseling?

Diagnostiek in beeld (deel II)

High-tech beeldmateriaal maakt een snelle diagnose en doelgerichte en effectieve behandeling bij paarden met gezondheidsproblemen mogelijk. Boden vroeger alleen röntgenfoto’s de mogelijkheid om uitwendig interne lichaamsstructuren te kunnen zien, nu hebben geavanceerde technologieën via de computer voor een revolutie gezorgd in het stellen van diagnoses, variërend van peesblessures tot abcessen in het gebit, en dragen bij aan een hoger niveau van zorg. Echter, iedere methode kent zijn mogelijkheden en beperkingen. Madeleine Calkoen zette voor u de diagnostische beeldmogelijkheden op een rijtje.
Vertrouwd van start met Udo de Haan (Deel 1)

Stel, u bent bij toeval op een wedstrijd, concours of gezelligheidsrit terechtgekomen. U zag daar paarden en pony’s voor een rijtuig, marathonwagen of een andersoortig twee-, dan wel vierwielig rollend geheel. ‘Hé,’ dacht u. ‘Wat leuk. Dat lijkt mij ook wel wat.’ U gaat nog een keer. En nog eens. Zomaar ineens bent u besmet. Met het paardenvirus. U wilt dus iets met paarden. Maar als u helemaal nooit iets met paarden van doen heeft gehad, waar begin je dan (aan)? Petra van den Heuvel vond aangespannen allrounder en nationaal kampioen bij de Friese meerspannen Udo de Haan bereid in een vijfdelige serie aan te geven waar een beginnend paardenfanaat die aangespannen bezig wil, allemaal tegenaan kan lopen.

Pony Driving Salland regelrechte voltreffer

Zelden is een debuterende wedstrijd meteen zo’n succes als Pony Driving Salland. Het organiserend comité onder aanvoering van Aad van Wijngaarden blies op voorhand hoog van de toren door er een internationaal evenement van te maken, maar zelfs dat kwam helemaal goed. Met 50 deelnemers werd het een heerlijke, sfeervolle vierdaagse. MenSport blikt in foto’s terug.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Het klappen van de zweep

Bij het mennen geldt het principe: zonder zweep wordt er niet gereden en zonder zweepgebruik kun je geen menpaard beleren. Er is ook geen enkele reden om van dit principe af te wijken; wie kritiek heeft op de zweep, heeft het correcte gebruik ervan niet begrepen.
Om gericht aanwijzingen met de zweep te kunnen geven, is het van belang dat het paard vertrouwd is met dit hulpmiddel.

MenSport nummer 7 ligt 25 september in de winkel.