17 september 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 7 is uit

Ponymenners opnieuw bij wereldtop
Het laatste greintje geluk ontbrak. Een balletje minder of een paar dressuurpuntjes meer en de ploeg had eindelijk dat teamgoud kunnen hebben waar men al jaren zo dichtbij zit. Nu ging dat goud wéér naar Duitsland, gastheer tijdens het vierde gecombineerde WK voor Ponymenners, en resteerde zilver voor oranje. Maar het fantastische enkelspangoud voor Melanie Becker staat als een huis! Ineke Westers maakte de reportage.
 

De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Veilig en succesvol trailerladen

Er zijn legio paarden die -bij wijze van spreken- fluitend de trailer inlopen. Voor zo’n twintig procent van alle paarden gaat die vlieger niet op. Noch omkoperij (lekkere hapjes), noch machtsvertoon (verbaal kabaal en fysiek geweld) kan deze weigeraars bewegen aan boord te gaan. Janneke Buddendijk en Erik Janssen brengen paardeneigenaren tijdens een speciale cursus een unieke methode van trailerladen bij. Margriet Markerink nam voor MenSport een kijkje.

MenSport nummer 8 ligt 6 november in de winkel.
 

Petra van den Heuvel vond aangespannen allrounder en nationaal kampioen bij de Friese meerspannen Udo de Haan bereid in een vijfdelige serie aan te geven waar een beginnend paardenfanaat die aangespannen bezig wil, allemaal tegenaan kan lopen.
In deze aflevering van ‘Vertrouwd van start met Udo de Haan’ gaat het om de tuigage, bitten en de wagen. Want zonder door een echte paardenkracht voortbewogen vervoermiddel doet u aangespannen natuurlijk weinig.
 

Hij kwam om de marathon te winnen, hij ging met dubbelgoud naar huis. Harrie Verstappen, man van weinig woorden, maar met grootste daden. Verstappen won tijdens het sfeervolle wereldkampioenschap voor tweespan in Hongarije de gouden individuele medaille en stond mede aan de basis voor het klinkende teamgoud dat de afgelopen kwart eeuw immer aan de Nederlanders voorbij ging. Voor België geen hoofdrol. In tegenstelling tot vorige WK’s kwam slechts één Belgische menner aan de start, Filip Kindt met zijn aansprekende span Lipizzaners. Kindt zou uiteindelijk 50e worden. Tekst & foto’s: Marie de Ronde-Oudemans.
 

In de vorige uitgave van MenSport uitten we onze zorg over het ontbreken van een duidelijk beleid voor de menners met een lichamelijke beperking. Inmiddels is bekend geworden dat Henk van Amerongen is benoemd als bondscoach Mennen Aangepast Sporten. Daarmee volgt hij Els Eijling op, die haar functie dit jaar neerlegde. Toegankelijk, betrokken, laagdrempelig, bescheiden, deskundig en ambitieus, al deze eigenschappen zijn op Henk van Amerongen van toepassing. Zijn motto? Bouwen aan de basis. En op die manier zorgen voor een gezonde para-mensport.
 

Oude tijden herleefden in het Twentse Diepenheim, waar op 30 augustus het Nederlands Kampioenschap voor Traditioneel Gerij 2009 werd gehouden. 31 prachtige, vooraf geselecteerde aanspanningen flaneerden over landgoed Warmelo, waar de deelnemers uiteraard in stijl gekleed, streden om de hoogste eer in de categorieën Authentiek en Replica.
Het kampioenschap vond plaats onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Traditioneel Gerij (NVTG), maar werd georganiseerd door de grootste en bovendien jubilerende menvereniging van Nederland, de Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging de Koets‘n Keerls. Dubbel feest dus in Diepenheim!
 

Deze aflevering van Binnenkomen bij A, waarin Marie de Ronde-Oudemans voor MenSport puntsgewijs de dressuurproef klasse 1 voor enkel- en tweespannen met u doorneemt, gaat over het halsstrekken; een oefening die je niet moet onderschatten.
Hier kan de jury duidelijk zien of je paard een bepaalde ontspanning heeft en zeker na de middendraf, of je paard goed aan de hulpen is. Bij halsstrekken sta je als menner toe dat je paard zijn hoofd en hals in een geleidelijke beweging naar voren brengt, met de neus voor de loodlijn tot ongeveer kniehoogte. Halsstrekken betekent dus niet de leidsels maar laten vieren en hopen dat je paard zijn neus in het gras boort of anderszins.