30 oktober 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 8 is uit

Al meer dan 30 jaar is de firma Chr. van den Heuvel uit Valkenswaard toonaangevend in de rijtuigbouw en -restauratie. Dat heeft alles te maken met het feit dat de broers Frits, Henri en Eric zeer inventieve vaklieden zijn, die het metier van vader Christiaan met de paplepel hebben ingekregen. Maar ook het feit dat de hele familie Van den Heuvel als één man achter het gerenommeerde familiebedrijf staat en dat elke klant kan rekenen op persoonlijke aandacht, een welgemeend advies en een vers gezet kopje koffie draagt bij tot het wereldwijde succes. Tekst & foto’s: Meike Merks
 De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Dekens

Het wordt winter en dat betekent dat menig paardenhouder nu de ‘dekenperiode’ ingaat. Immers, de meeste paarden komen meer op stal of staan buiten onder een deken. Maar is een deken eigenlijk wel nodig? En als u een deken wilt gebruiken, waar moet u dan op letten?
 

In de voorgaande afleveringen van onze serie liet Petra van den Heuvel u kennis maken met het wat en hoe rond de keuzes die u als beginnende aangespannen liefhebber moet maken rond paard of pony, huisvesting, tuig en rijtuig. In deze derde aflevering gaat het over het echte werk: op de bok en rijden maar. Ook daar zijn voetangels en klemmen. Vakman Udo de Haan neemt u mee in de wereld van: ‘ja maar, drrraf’.
 

Wie droomt er niet van; met de aanspanning het strand op. Je hoofd helemaal leeg maken. Genieten van de zon, de wind, de zee en de schier eindeloze ruimte.
Onlangs zag de familie Gelissen deze droom bewaarheid worden. De fervente MenSportlezers uit Duitsland, vlak over de Limburgse grens, wonnen een midweek Terschelling (zie MS 4). Ze verbleven in een zomerhuisje, gastvrij beschikbaar gesteld door de familie Doeksen en werden bovendien uitgenodigd om met hun gastheer een heerlijke rit te maken door de duinen en over het strand. MenSport ging een dagje mee.
 

FNRS directeur Wilfred Franken weet het zeker: wanneer manegehouders hun klanten de nodige faciliteiten bieden (ruimte, paarden, wagen en tuig) en de instructie wordt aan de doelgroep aangepast, kunnen zij het mennen voor een grote groep ‘manege-menners’, mensen zonder eigen paard, toegankelijk maken. Daarbij moet het plezier in het aangespannen rijden èn in de menlessen steeds voorop staan. ,,Menles krijgen is leuk! Het examen halen is bijzaak.’’
 

Europa’s grootste menbeurs Paard & Koets (Equirience), die van 20 t/m 22 november wordt gehouden in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch heeft de menner veel te bieden.
Natuurlijk is het goed toeven op de beurs zelf, met zijn vele stands vol tuigen, rijtuigen boeken en accessoires, maar ook het showprogramma, met zijn vele leerzame en spectaculaire clinics, is zeker de moeite waard.
Terug van weggeweest is de educatieve MenSportclinic op de vrijdagavond, waarin dit jaar onder andere een schriktraining en een ‘klemmetjesclinic’.Dit jaar volgen we daarbij een traject dat veel nieuwkomers in de mensport doorlopen.
Voor de beginnende menner hebben we samen met NHB-instructeur Elbert Koelewijn een praktische clinic obstakeltraining gekoppeld aan een snelcursus ‘Wat te doen bij pech onderweg’. Om maar eens een voorbeeld te geven: je bent op buitenrit en je paard schrikt van een hond die ineens tevoorschijn komt, schiet weg en je leidsel breekt. Hoe kun je dan het beste handelen, hoe stop je het paard? En hoe kom je, als je je paard hebt gekalmeerd, weer thuis?
 

In de vorige aflevering van Binnenkomen bij A behandelde Marie de Ronde-Oudemans het halsstrekken in stap, het weer in de hand stellen en de overgang naar arbeidsdraf. Deze aflevering staat in het teken van het het maken van een rechtsomkeert en de daarop volgende volte van dertig meter. Enne, wat is een rechtsomkeert eigenlijk?
 

Drie jaar geleden krijgt meninstructeur Arno Klijntjes uit Wehl een telefoontje. Het is ene Boy Knol uit Huissen, die zichzelf omschrijft als een ‘ietwat oudere heer’ die graag wil leren mennen. ‘Dat kan. Kom maar kennismaken’, antwoordt Arno. Inmiddels heeft Boy de diploma’s enkelspan en tweespan op zak, is bezig met de cursus langspan en bereidt zich voor op het vierspanrijden. Geen uitzonderlijke prestatie? Toch wel, Boy is namelijk in september van dit jaar negentig geworden! Margriek Markerink bezocht deze mennende ‘paradijsvogel’ en zette haar ervaringen voor u op papier.