13 december 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 9 is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen:


De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Ik schrik me een ongeluk

Stel, je bent op buitenrit en je paard schrikt van een hond die plotsklaps tevoorschijn komt en springt opzij. Of je rijdt over een landweggetje en ziet in de verte een enorme tractor opdoemen. Hoe bereid je een paard voor op een dergelijke situatie en hoe voorkom je dat hij opzij springt of, erger nog, er in blinde paniek vandoor gaat?

De volgende MenSport ligt op 4 februari 2010 in de winkel.
 

Op 9 en 10 oktober werd in Hengelo het KNHS Kampioenschap Samengesteld mennen in de klassen 2 en 3 verreden en ook het NK mennen in Deurne ligt alweer enige tijd achter ons. MenSport blikt terug op twee mooie wedstrijden, die tezamen zeventien stralende kampioenen leverden!
 

Er is al heel wat de revue gepasseerd in onze serie Vertrouwd van start met Udo de Haan. En natuurlijk staat u te trappelen om na menlessen, thuistrainingen, weer een middag op het mentoestel en met de ogen dicht de grepen vlekkeloos uitvoeren, er met paard en wagen op uit te trekken. Mooier is er ook niet, u samen met uw viervoetige metgezel opgewekt door moeder Natuur. De veiligheid moet daarbij wel steeds voorop staan. Dus luidt les één uit Beetsterzwaag: ga nooit alleen op pad.
 

Het najaar is traditioneel de periode van de jacht. De organisatie van Paard & Koets haakte hierop in door in de showpiste een slipjacht na te bootsen, compleet met roodgerokte ruiters, hoornblazers (les Venneurs de Brabant), een meute Anglo-Francoise jachthonden van de Veluwe Hunt en een aantal tot in de puntjes verzorgde jachtaanspanningen. Kijkt en geniet u mee.

 

Wanneer is het raadzaam je paard een pijnstiller toe te dienen? Als het dier ergens pijn heeft, zou je denken, maar die redenering is te simpel, aldus Johan Oosterloo, paardenveterinair bij dierenartsenpraktijk Nijkerk Wellensiek. Pijn heeft namelijk een functie; het zorgt ervoor dat paarden (net als mensen) het pijnlijke lichaamsdeel ontzien, zodat het de kans krijgt te genezen.
 

Vierspanrijder Bert Brans staat bekend als ambassadeur van de vierspansport van de Nederlandse Antillen, maar runt met zijn echtgenote Annet sinds een paar jaar ook een goedlopend bedrijf, de Steenhof Stables in Middelbeers. Het bedrijf is genoemd naar de Steenovenweg waaraan het is gelegen en gespecialiseerd in het opfokken van veulens en jonge paarden. Daarnaast kan men er terecht voor veel mensport gerelateerde activiteiten, van koetsiersbewijs tot workshops. Marie de Ronde-Oudemans nam er voor MenSport een kijkje.
 

Waar let de jury op bij het beoordelen van de dressuur? Marie de Ronde-Oudemans neemt puntsgewijs de dressuurproef, klasse 1 voor enkel- en tweespannen met u door. Wat is belangrijk? Waar is nog werk aan de winkel?
Deze aflevering van ‘Binnenkomen bij A’ staat in het teken van het van hand veranderen in middendraf, de tempowisseling terug maken naar arbeidsdraf en het halthouden op de middenlijn.
 

Stal Mekkes mag zich gelukkig prijzen met een aantal heel beste tuigpaarden die in Masterclass verband de tuigpaardensport promoten op alle mogelijke evenementen in binnen- en buitenland. Neem de sensationeel bewegende wondermerrie Wizzkid’s Gonda, halfzus en spangenote Ultima, de sierlijke Ventola (beter bekend als ´Ballerina Girl´) en de indrukwekkende Kosmos, die dit jaar afscheid nam van de actieve wedstrijdsport en nu bij Dirk Mekkes van zijn welverdiende pensioen geniet. O ja, en dan is er Bentley A.M.R., een ´jonge god´ van een tuigpaardhengst waar Mekkes hoge verwachtingen van heeft. Tekst & foto’s: Margriet Markerink.