5 maart 2010

De nieuwe MenSport, uitgave 2010, nummer 2 is uit

Fjordenpaarden 55 jaar in Nederland
Het Nederlandse Fjordenpaardenstamboek bestaat 55 jaar. Een jubileum dat op 7 augustus feestelijk zal worden gevierd aan de Krimweg te Hoederloo en dat voor MenSport een goede aanleiding is om de Fjord, het vriendelijke en veelzijdige krachtpatsertje onder de paarden, eens flink in het zonnetje te zetten. En wie kunnen we dan beter aan het woord laten dan Albert Wezeman, menner, fokker, voorzitter van het Hengstenfonds, jurylid bij de verrichtingsproeven en Fjordenliefhebber in hart en nieren. Meike Merks zocht hem op voor een goed gesprek.
 De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Van rijpony tot mencrack

Met de pony, waarop de kinderen wedstrijden hebben gereden, is vaak een emotionele band opgebouwd, die als gevolg heeft dat de pony nooit verkocht mag worden, zelfs niet als de kinderen er zelf niets meer mee doen. Vaak is zo’n situatie de aanleiding om een andere bestemming voor de pony te zoeken. Mennen is in ieder geval een heel gezellig alternatief, waarbij meerdere leden van het gezin met elkaar kunnen genieten van de pony.

De volgende MenSport ligt op 22 april in de winkel.
 

De natte dagen zijn bijna voorbij en dat is te merken aan de weilanden. Kale modderige vorstplekken en vertrapt gras, dat is het beeld wat de winter heeft achtergelaten. Om te zorgen dat het gras weer gaat groeien en gezond blijft, moet er nu het nodige onderhoud worden gepleegd.
 

Als jij emigreert naar Duitsland komen wij met de aanspanning bij je op bezoek, beloofden Martin en Els Calis en Jan Buts aan voormalig kinderboerderijbeheerder en goede vriend Floor Döll. Aldus geschiedde. Zomer 2009 vertrokken de menvrienden per aanspanning naar het Duitse Ringhuscheid, vlakbij de grens met Luxemburg, voor een avontuurlijke reis om nooit meer te vergeten.
 

Onlangs zond een lezeres een foto in van haar pony, zittend voor de marathonwagen. Plat op zijn achterste… Tijdens een ontspannen buitenrit had het kittige Shetlandhengstje het aan de hond gerichte commando ‘Zit!’ op zijn eigen paardenpersoon betrokken, aldus de lezeres. Een curieus verhaal, want honden zijn de vaste begeleiders van mennend en paardrijdend Nederland. Je zult maar met een aantal aanspanningen op pad zijn, je Jack Russel tot de orde roepen en alle paarden en pony’s gaan zitten… Hier zit een luchtje aan. Margriet Markerink ging op onderzoek!
 

Weke hoeven? Doffe vacht? Pijnlijke gewrichten? Pak een supplement! Maar welk? Om een goed supplement te vinden moet je wel gericht zoeken. Vraag drie paardenmensen wat supplementen doen voor paarden en je krijgt drie totaal verschillende antwoorden. Toch is er één antwoord waarover iedereen het eens is: ‘Geef alleen iets wanneer het paard het nodig heeft’.
 

De ‘Festival’ de Milord, die ter ere van het 25-jarig jubileum van MenSport zal worden verloot onder de abonnees van MenSport is grotendeels gedemonteerd om restauratie mogelijk te maken. Het onderstel staat bij Reinier Brummelkamp in Woerden, de houten kast wordt momenteel onder handen genomen door Toon Wortel uit Eemnes. Daarbij bleek dat het rijtuig in minder goede conditie was dan we dachten toen we hem van de aanhanger afreden. Veel werk aan de winkel dus!
 

Huib en Margriet Dekkers hebben een mooie manier gevonden om zorg voor mensen en liefde voor paarden te combineren. Op hun Zorgboerderij Dekkersnest te Muntendam laten zij jongeren met een verstandelijke of geestelijke beperking werken met Trekpaarden. Resultaat: het zelfvertrouwen bij de ‘hulpboeren’ groeit, net als de belangstelling voor het werken met paardentractie. Tekst & foto’s: Inge Wietsma.
 

De naam Sport Unlimited valt de laatste paar jaar regelmatig in paardenkringen. Bijna vanuit het niets, zo lijkt het wel. In eerste instantie alleen in de ‘klassieke hoek’, bij de klassementsritten, maar nu ook in de samengestelde wedstrijdsport. Welke connectie heeft het Elburgse organisatiebureau SportUnlimited met het aangespannen rijden en wie zijn Rob en Marion Taconis, de mensen achter de schermen? MenSport ging op onderzoek uit.