27 juli 2008

De Ronde én Weusthof stralen bij NK vierspannen

Er kan er maar één de beste zijn, en die eer kwam tijdens het NK vierspannen in Beekbergen slechts één menner toe. Koos de Ronde won vrijdag tot en met zondag alle drie onderdelen, de man uit Zwartewaal bleef ondanks de tropische temperaturen uiterst koel. Tweede werd hij in het internationale deelnemersveld, achter de Australiër Boyd Exell, maar De Ronde was onbetwist de beste van Nederland. Waarbij ook de nummer twee in de nationale titelstrijd, Mark Weusthof, niet mocht worden vergeten, want de lange Twentenaar had eveneens alle reden om tevreden terug te blikken op drie dagen topsport.


De Ronde was, gezien de afwezigheid van IJsbrand Chardon, vooraf de te kloppen man. Hij lacht erom, had geen enkele last van die favorietenrol, de vier paarden voor en die ene man op de koets toonden topvorm. Ook in de afsluitende vaardigheidsproef, waar hij foutloos rond ging en elf seconden binnen de maximaal toegestane tijd over de finish reed. ,,En dan te bedenken dat ik drie dagen lang alles op safe heb gereden. Ik heb nooit de reserves hoeven aanspreken.’’ Het laatste beetje houdt hij nog een dikke maand tegoed, voor de wereldkampioenschappen in Beesd (3 t/m 7 september). ,,Ik ben er klaar voor,’’ zei De Ronde zowel op zaterdag als zondag, de herhaling van uitspraken werd hem gegund.

Mark Weusthof eindigde in het NK als tweede, in de Internationale Menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn als zesde. Vooral zijn foutloze rit in de vaardigheidsproef smaakte even goed als het broodje frikandel dat even later volgde. ,,Ik was dit seizoen nog niet eerder foutloos geweest,’’ zei de man uit het Overijsselse Rossum. ,,Steeds net een foutje of net over de toegestane tijd. En dat terwijl de vaardigheid altijd één van mijn beste onderdelen is geweest.’’ Na Breda bracht Weusthof een aantal wijzigingen in zijn vierspan aan. ,,Dat heeft geholpen, kijk maar naar het resultaat. Ik had gehoopt dat Koos nog ergens een foutje zou maken, maar die heeft een fantastisch kampioenschap afgewerkt. Ik feliciteer hem daar van harte mee.’’

Bron: KNHS