21 november 2009

De Ronde sterk tweede in Stuttgart

Koos de Ronde (Zwartewaal) is sterk tweede geworden in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Duitse stad Stuttgart. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) eindigde op de derde plaats. Hoewel beide menners alles uit de kast haalden, slaagden zij er niet in de inmiddels ongenaakbare Australiër Boyd Exell van de overwinning te weerhouden. Wereldbeker nieuwkomer Theo Timmerman (Putten) eindigde tijdens zijn eerste optreden van dit seizoen op de vijfde plaats.

foto: Dirk CaremansKoos de Ronde reed een zeer sterke wedstrijd in de Schleyer Halle. Na Hannover wisselde de Nederlands Kampioen van 2008 een van zijn voorpaarden waardoor zijn vierspan nog meer tempo kon maken: “Het was zijn eerste grote wedstrijd van dit seizoen en ik ben dik tevreden over hem. Hoewel de eerste omloop voor mijn gevoel niet zo lekker liep, ben ik toch blij met mijn resultaat. Mijn doel was om in de winning round te komen. Het was jammer dat ik een pechballetje had, maar Boyd Exell had al te veel voorsprong opgebouwd om hem te kunnen verslaan.”

Het vierspan van Ijsbrand Chardon miste in Stuttgart de snelheid die momenteel nodig is om een hoge klassering te garanderen, maar de viervoudig Wereldkampioen bespeurde wel een stijgende lijn in de prestatie van zijn viervoeters: “Mijn paarden liepen vandaag al beter dan de tijdens de inloopwedstrijd. De afstemming is nog niet goed genoeg, maar ik merk wel dat ze beter worden. Het niveau is ook enorm hoog op dit moment en ik zal meer moeten trainen om er gemakkelijker bij te komen.”
Chardon merkte treffend op dat hij enkele jaren geleden blij was dat meervoudig Wereldbekerkampioen en indoor specialist Michael Freund zich terugtrok uit de sport, maar dat Boyd Exell daar nu voor in de plaats is gekomen om het hem moeilijk te maken.


foto: Dirk Caremans

Theo Timmerman reed zijn eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen en keerde met zijn vijfde plaats tevreden huiswaarts: “In tegenstelling tot veel andere vierspanrijders heb ik geen speciaal indoor span. Deze paarden behoren tot mijn selectie van het buitenseizoen.” Timmerman reed een keurige wedstrijd, maar het ontbrak hem en zijn span nog aan indoor routine.

Tijdens de eerstvolgende Wereldbekerwedstrijd in Stockholm op 27 en 28 november is er geen Nederlandse vertegenwoordiging. Op de vierde Wereldbekerwedstrijd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest op 5 en 6 december vertegenwoordigt Koos de Ronde als enige de Nederlandse driekleur.

Uitslag Wereldbeker vierspannen Stuttgart 2009:
1. Boyd Exell (Aus) 213,88
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 227,97
3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 231,22
4. Jozsef Dobrovitz (Hun) 128,40
5. Theo Timmerman (Putten) 129,82
6. Michael Brauchle (Ger) 134,10

Stand na 2 van de 7 wedstrijden:
1 Boyd EXELL AUS 20
2 Koos DE RONDE NED 14
3 IJsbrand CHARDON NED 8
4 Tomas ERIKSSON SWE 5
4 Jozsef DOBROVITZ HUN 5
6 Theo TIMMERMAN NED 2