25 juli 2008

De Ronde verstevigt leidende positie NK vierspannen

Koos de Ronde heeft zaterdag tijdens het NK vierspannen in Beekbergen zijn leidende positie verstevigd. De menner uit Zwartewaal eindigde na de Australiër Boyd Exell en de Duitser Michael Brauchle als derde in het internationale deelnemersveld van de marathon. Alle overige Nederlanders eindigden achter De Ronde die op weg lijkt naar zijn tweede nationale titel, na Zelhem 2004 toen hij favoriet IJsbrand Chardon wist te verslaan.


In de tussenstand om het Nederlands kampioenschap heeft De Ronde een ruime voorsprong van bijna zestien punten op de nummer twee, Mark Weusthof. ,,Ik mag vijf fouten maken’’, zei De Ronde. ,,Hij moet er zes maken’’, zei Weusthof, pratend in diens eigen belang. Beide menners waren uiterst content over hun optredens in het zwaarste van de drie onderdelen. De weersomstandigheden in Beekbergen, heet en benauwd, zorgden voor een ware slijtageslag. ,,Extreem warm”, zei De Ronde.

De paarden van zowel De Ronde als Weusthof toonden zich echter topfit. ,,Ik ben klaar voor het WK”, zei De Ronde, met een verwijzing naar het toernooi dat van 3 tot en met 7 september in het Betuwse Beesd wordt gehouden. ,,We staan er goed voor”, zei ook bondscoach Tjeerd Velstra die op 6 augustus de drie leden van de WK-equipe bekend zal maken. Theo Timmerman, niet in Beekbergen gestart, krijgt volgende week in het Duitse Riesenbeck nog een kans om zich te bewijzen. Een andere concurrent, Herman ter Harmsel, maakte zaterdag in de marathon een kostbare fout.

De Ronde kwam de marathon zonder kleerscheuren door, Weusthof had in de voorlaatste hindernis een kleine miscommunicatie met zijn span en raakte het hout. ,,Dat heeft mij de overwinning in de marathon gekost, maar ik heb toch een goed gevoel aan overgehouden”, zei de menner uit het Overijsselse Rossum. ,,Je ging te zacht”, luidde het commentaar van De Ronde aan het adres van de nummer twee. De koploper in het NK nam zelf in de waterhindernis de alternatieve route, wenste geen overbodige risico’s te lopen. ,,De paarden heel houden, dat is ook belangrijk”, zo luidde de complimenten van keuzeheer Velstra.
Bron: KNHS