17 november 2019

Edward Gal: ‘Als je er doorheen moet rijden is het best smal’ **met video**

Het klapstuk van de finaleavond van de Betuwe Linge cup in Ermelo (16 november) was natuurlijk het optreden van Edward Gal met Experience H, een paard uit de Hatro-stal. Edward had zijn eigen groom, Vanessa, bij zich, maar ook voor haar was het groomen op de menwagen nieuw. Edward reed voortvarend rond, maar na twee omlopen was de conclusie: 'nog even oefenen'.

https://www.facebook.com/ruitersinoranje/videos/799847467137169/

Vooraf had Edward al naar de verrichtingen van een aantal finalisten gekeken en geprobeerd het parcours een beetje te leren kennen. Vervolgens ging hij met groom Vanessa het parcours verkennen en gelukkig kreeg hij daarbij de hulp van Bram Chardon die hem nog snel wat ‘tips and tricks’ probeerde te geven.

Enige tijd later kwam het ‘moment surprême’. Voor het eerst van zijn leven zat Edward op de bok van een menwagen en hij reed met ongelooflijk veel gemak wat rondjes door de piste. ‘Het is wel even heel wat anders,’ was zijn eerste reactie. ‘Ze hebben me net uitgelegd hoe ik moet sturen; dat ik dat moet doen als het stuur van een kinderfiets, maar ik kan helemaal niet zo goed fietsen.’ Toch zat hij ontspannen op de bok en wist met zijn stemhulpen goed te communiceren met Experience. Hij reed even wat ‘testpoortjes’. ‘Als je die poorten ziet staan, lijken ze ruim, maar als je er doorheen moet rijden is het best wel smal,’ vond hij.

De bel ging en Edward ging enthousiast van start. Maar het nemen van de poorten in de juiste volgorde was nog best een probleem. Ook groom Vanessa, die haar best deed om in de goede positie te hangen achterop de wagen, had als dressuurgroom nog geen kaas gegeten van het navigeren van een menner. Het publiek genoot met volle teugen en probeerde Edward de juiste kant op te schreeuwen. ‘Het lijkt ook allemaal zo op elkaar,’ excuseerde Edward zich. Met af en toe een poort van de achterkant en soms niet helemaal de gewenste volgorde stuurde Edward soepeltjes over de finish en alle ballen waren blijven liggen. Ook de brug was geen enkel probleem. ‘Zal ik het tweede rondje maar eens in galop proberen?’ stelde hij voor. En daar ging hij. De parcourshulpen wezen hem de weg en het publiek joelde enthousiast om hem naar de juiste hindernis te helpen. Onder luid applaus verliet Edward met zijn aanspanning de ring. ‘Nog even oefenen,’ slaakt hij een diepe zucht tijdens het uitstappen.Ook nog als groom

Maar dat was nog niet alles. De vierspanrubriek was enige tijd later in volle gang. De eerste manche was verreden en Bram Chardon ging aan de leiding. Voor zijn tweede omloop reed Bram binnen met een andere navigator: Edward Gal stond op de wagen om te groomen met backstepper Maurits Hallo. Edward deed zijn uiterste best in het groomwerk, moest wel even wennen aan het snelle switchen van de ene naar de andere kant, maar had het snel onder de knie. Het publiek was laaiend enthousiast. En Bram? Die kon er smakelijk om lachen en won zijn rubriek.

Klik hier voor de NOS uitzending met Edward Gal.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.