16 december 2009

Edwin van der Graaf maakt come back als Romeinse menner

Vierspanrijder Edwin van der Graaf maakt binnenkort zijn come back in de mensport als menner van een Romeinse strijdwagen. De 40-jarige koetsier van de Koninklijke Stallen maakt deel uit van een spectaculaire show met Friese paarden op vrijdagavond 8 januari tijdens de Friese Hengstenkeuring in Leeuwarden.


Edwin van der Graaf nam als voorrijder in de marathon deel aan het WK Vierspannen in Beesd in 2008 toen zijn vierspan niet werd geselecteerd voor officiële deelname. Afgelopen seizoen stelde Van der Graaf zijn paarden op non actief en maakte diverse reizen naar Canada, waar hij werd uitgenodigd om trainingen te geven. Tijdens een van zijn trips werd hij door House of the Friesians in de Rocky Mountains, een farm waar Friese stamboekpaarden worden gefokt en getraind en die zich sterk maken voor de promotie van het Friese paard, gevraagd mee te doen aan een show.
De van oorsprong uit Nederland afkomstige eigenaar van House of the Friesians Gerard Paagman werd vervolgens benaderd om de spectaculaire show tijdens de Friese Hengstenkeuring te geven. Van der Graaf geeft in Leeuwarden een demonstratie met een achtspan Friezen en zal vervolgens voor een echte race plaatsnemen op een Romeinse strijdwagen waarbij vier Friezen naast elkaar worden ingespannen.
In totaal maken 14 Friese paarden deel uit van de show, waarvan een aantal ter beschikking zijn gesteld door Stoeterij Groenestein uit Lunteren.


Los van dit eenmalige optreden, dat door Edwin wordt gezien als een leuk intermezzo, is de menner uit Honselersdijk wel degelijk druk doende om komend wedstrijdseizoen zijn rentree te maken in de samengestelde wedstrijdmensport. Van der Graaf heeft de beschikking over drie vossen uit zijn oude span, aangevuld met een jong en veelbelovend vierde paard: “Ik ben zeker van plan komend seizoen weer een aantal wedstrijden te rijden,” vertelt Van der Graaf. “Het is uiteraard lastig om het financieel rond te krijgen in deze tijd, maar ik doe mijn uiterste best om komende zomer weer mee te rijden.”