17 mei 2009

Eerste Wereldbekerpunten voor IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon heeft zijn eerste internationale overwinning van dit seizoen al te pakken. In het regenachtige Britse Windsor wist de viervoudig Wereldkampioen in het laatste onderdeel zijn rivaal Boyd Exell af te troeven en verdiende daarmee zijn eerste 20 Wereldbekerpunten. Koos de Ronde eindigde op de derde plaats, voor Theo Timmerman. Mark Weusthof zakte na de vaardigheid van de vijfde naar de zesde plaats, terwijl Hans Heus in het eindklassement 12de werd.


Tweeënvijftig menners, waaronder negen Nederlanders, waren naar de prachtige terreinen van Windsor Castle gereisd voor de Landrover International Driving Grand Prix. De Nederlandse internationale parcoursbouwer Johan Jacobs die onlangs de O-status kreeg, was dit jaar voor het eerst verantwoordelijk voor de parcoursbouw in Windsor.
Chardon startte met zijn Wereldkampioenschapspan en wist de jury in de dressuur te overtuigen van de fantastische kwaliteit van het span: “ Het liep formidabel, veel mensen zeiden dat het zelfs beter liep dan op het WK,” vertelt Chardon. In de marathon maakte de menner uit Schipluiden twee keer een klein foutje waardoor hij in dit onderdeel vierde werd. Na de dressuur en de marathon bezette Chardon de tweede plaats in het tussenklassement, achter Wereldbekerwinnaar Boyd Exell. Door slechts met 1,13 strafpunt voor tijdsoverschrijding het moeilijke vaardigheidsparcours af te sluiten, voerde Chardon de druk op Exell op. De Australiër liet twee balletjes rollen waardoor Chardon’s overwinning een feit was en hij trots de uitgebreide felicitaties van Koningin Elizabeth en Prins Philip in ontvangst mocht nemen.

Koos de Ronde was licht teleurgesteld over de dressuurjurering waardoor hij met maar liefst 13 strafpunten achterstand op Chardon de marathon in ging. Maar De Ronde voelde zich als een vis in het water in Jacobs’ afwisselend technische en tot lange lijnen uitnodigende hindernissen. “Er waren in totaal 29 afrijdbare elementen geplaatst in acht hindernissen. Ik ben hierdoor wel anders gaan rijden, met meer respect. Je moest echt oppassen, want een balletje lag er zo af,” aldus het lid van het gouden WK-team in Beesd. De Ronde werd derde in de marathon, net achter zijn gouden teamgenoot Mark Weusthof. Weusthof reed een dijk van een marathon en moest alleen in Exell zijn meerdere erkennen in dit onderdeel. Theo Timmerman wist met zijn vijfde plaats uitstekend aansluiting te houden met de top.
Enige smet op de anders zonder problemen verlopen marathon was de gele kaart van Boyd Exell. Bij het uitrijden van de laatste hindernis, de waterpartij, kwam een van zijn paarden ten val en blesseerde zich. Het dier stond uit zichzelf op en werd direct na de finishlijn gecontroleerd door de grooms waarna Boyd de marathon uitreed. De juryleden bij de finish accepteerden de verwonding niet en besloten Exell te straffen.

Bij de vierspan pony’s werd de enige Nederlandse deelnemer Aart van de Kamp senior derde in het zeven deelnemers tellende veld. Tweespanrijder Harrie Verstappen maakte zijn reputatie als marathonspecialist wederom waar. De regerend Nederlands Kampioen liet zijn Zwitserse concurrent Beat Schenk in de marathon één punt achter zich en stond na twee onderdelen op de prachtige tweede plaats. Tijdsoverschrijding in de vaardigheid deed hem echter een plaatsje zakken in het eindklassement. Raymond Letteboer eindigde op de keurige vierde plaats. Aart de Leeuw nestelde zich met zijn 12de plaats in de middenmoot in Windsor.

Complete uitslag: http://www.hoefnet.nl/nl/home/site/uitslagen/bd9b36eb8c23a22794f98c1102ecb740