31 juli 2013

Elf marathonhindernissen in Breda

De internationale menwedstrijd in Breda, die van 5 tot en met 8 september wordt verreden op de terreinen van De Prinsenhoeve, is dit jaar naast de vierspanrubrieken voor het eerst opengesteld voor de enkel-en tweespan pony’s. Dit heeft alles te maken met de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap ponymennen, dat in 2015 in Breda wordt gehouden.


Ter voorbereiding op dit unieke Wereldkampioenschap in september 2015 opent Outdoor Brabant in 2013 en 2014 haar deuren voor alle ponyrubrieken. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de internationale WK-parcoursbouwer Johan Jacobs drie extra hindernissen ontworpen, die alleen door de enkel-, twee-en vierspan pony’s worden gereden.
In totaal komen er 11 prachtige marathonhindernissen op De Prinsenhoeve. De drie extra obstakels worden twee weken voor het evenement gebouwd: “We hebben er bewust voor gekozen om drie aparte hindernissen voor de pony’s te bouwen,” vertelt Jacobs. “Deze hindernissen zijn wat compacter en bieden meer mogelijkheden voor de ponyrijders. Normaal gesproken zijn de marathonhindernissen alleen voor vierspan pony’s en vierspan paarden. Vanaf dit jaar moeten er ook enkel-en tweespan pony’s doorheen en dat vraagt om een iets ander ontwerp.”

Het is de bedoeling om richting het Wereldkampioenschap 2015 vier aparte ponyhindernissen te realiseren. De ponymenners rijden dan vier ‘paardenhindernissen’ en vier ‘ponyhindernissen’.
Naast de ponymenners komen ook de paardenvierspannen zoals vanouds aan de start in Breda. Zij strijden in teams om de landenwedstrijd en bovendien kunnen zij kostbare Wereldbekerpunten verdienen.

De Nederlandse pony-en paardenmenners strijden op Outdoor Brabant bovendien om de hoogste eer in het Nederlands Kampioenschap.