19 september 2008

Exell pakt eerste winst in Deauville

De Australische vierspanrijder en bronzen medaillewinnaar in Beesd Boyd Exell heeft vanmiddag de eerste winst gepakt in de laatste Wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Deauville. Mark Weusthof eindigde als beste Nederlander op de vierde plaats.


Het Hippodrome van Deauville Clairefontaine aan de zonnige Normandische kust is dit weekend het ontmoetingspunt van de internationale paardensport. Met een internationale springwedstrijd, de finale van de FEI Wereldbeker eventing en de vierspannen zet de wedstrijd in Deauville zich op de hippische kaart, met als einddoel het binnenhalen van de organisatie van de Wereldruiterspelen in 2014.

Vandaag stond de eerste van de twee marathons op het programma voor de vierspannen. Evenals in 2007 rijden de menners zes hindernissen en alleen de tijden in de hindernissen en de eventueel gemaakte strafseconden tellen voor het eindresultaat. Er is geen traditioneel wegtraject, de deelnemers mogen zelf losrijden. Zowel Koos de Ronde als Harry de Ruyter en IJsbrand Chardon, die voor het eerst optrad in de kleding van zijn nieuwe hoofdsponsor PrimeVal, liepen vandaag tegen foutjes aan. De Ronde moest een aantal extra voltes rijden, De Ruyter reed in de eerste hindernis een verkeerde poort en was daarna even de kluts kwijt. Chardon’s linkervoorpaard gleed uit en kwam ten val in de derde hindernis en het indoorspan van de viervoudig Wereldkampioen heeft duidelijk nog iets meer tijd nodig om in het juiste ritme te komen.
Exell reed vandaag subliem en liet niets aan het toeval over, scherpe, ronde en vlotte wendingen maakten hem tot verdiend winnaar. De Fransman Thibault Coudry presteerde eveneens uitstekend en eindigde op de tweede plaats, voor de Hongaar Jozsef Dobrovitz en Mark Weusthof, die nogsteeds met zijn duim in het gips rijdt. Frankrijk’s succesvolle menner Benjamin Aillaud verloor een groom in een van de hindernissen nadat hij in volle vaart tegen een paal reed, waardoor hij onderaan het klassement eindigde.

Morgen krijgen de vierspanrijders een tweede kans in de indoor/outdoor wedstrijd die wordt verreden in de hoofdpiste. Op zondag volgt de tweede marathon waarna het eindklassement wordt opgemaakt. De uitslag van de wedstrijd in Donaueschingen die eveneens dit weekend plaatsvindt en de uitslag van Deauville wordt verwerkt in het Wereldbekerklassement waarna bekend is welke tien vierspanrijders zich hebben geplaatst voor het indoor wereldbekerseizoen. IJsbrand Chardon en Koos de Ronde hoeven zich geen zorgen te maken, zij zijn sowieso zeker van hun startplaats.

Foto’s: www.hoefnet.nl/nl/home/site/fotoalbum/ride-deauville-vrijdag-19-september