20 april 2009

Favorieten maken hun rol waar in Horst

Op zondag 19 april waren de terreinen van de Kasteelse Bossen in Horst wederom overgoten met een stralende zon. Voor de deelnemers aan de eerste klasse 4 menwedstrijd van het seizoen stond de marathon op het programma. De zes door Jeroen Houterman gebouwde hindernissen brachten geen wijzigingen in het klassement. Alle winnaars wisten hun eerste plaats na de dressuur en de vaardigheid vast te houden.


Bij de enkelspan pony’s reed de pas 16 jaar oude Melanie Becker haar vierde klasse 4 menwedstrijd. Na haar winst in Heukelom wist ze samen met haar New Forest pony de concurrentie in Horst opnieuw de baas te blijven. Arjo van Kekem en Yvonne de Ruyter eindigden op de tweede en derde plaats. Bij de tweespan pony’s moest Nederlands Kampioen Ewoud Boom Henny Tadema voorlaten in de marathon, maar de menner uit Nijkerk stond na de dressuur en de vaardigheid ruim aan de leiding waardoor hij wederom een eerste plaats aan zijn lange erelijst kon toevoegen. Manon van Kasteren en Karel van Kekem volgden hem op in de eindrangschikking.
Titelverdediger tijdens het komende Wereldkampioenschap voor ponyspannen in Greven Bockholt Jan de Boer reed zijn Welsh pony’s overtuigend naar de overwinning in Horst. Nadat hij zijn naaste concurrent Ard Roldaan in de dressuur 10 punten had los gereden, gaf hij de leiding in het klassement niet meer uit handen. Ook in de marathon was de menner uit De Vecht de sterkste bij de ponyvierspannen. Roldaan werd tweede, voor Aart van de Kamp junior.
Bij de tandems won Dirk Pries de slechts met drie menners bezette rubriek. Geert Bongers eindigde met afstand op de tweede plaats, terwijl Pries’ dochter Cornelie de rij sloot.

Wereldkampioen bij de enkelspannen Jan van den Broek legde de basis voor zijn overwinning in de dressuur en stond ondanks een afgereden balletje in de moeilijke vaardigheid ruim eerste na twee onderdelen. In de marathon moest hij zijn meerdere erkennen in Jacqueline de Groot, maar met de tweede plaats in dit onderdeel bleek Jan opnieuw heer en meester in zijn rubriek. Jacqueline de Groot werd tweede, terwijl Christiaan Provoost de derde plaats in beslag nam.
Na zijn fantastisch gereden dressuur had de Italiaan Claudio Fumagalli maar één opdracht in de marathon: vlot en heelhuids rondkomen. En dat deed de Riant-menner zodat hij de wedstrijd in Horst met vier punten voorsprong op Ben Gosschalk winnend kon afsluiten. Riny Rutjens bracht zijn nieuwe span uit en was dik tevreden met zijn derde plaats. Hij mikt evenals marathonwinnaar Harrie Verstappen op een startplaats op het WK tweespannen, dat een week na het pony WK wordt gehouden in Kecskemét.
Koos de Ronde won de marathon in Horst nipt voor de leider in het klassement IJsbrand Chardon. Chardon had na de eerste dag een voorsprong opgebouwd van vijf punten waardoor zijn eerste plaats niet in het gedrang kwam. De Ronde werd tweede, voor Theo Timmerman.

Klik hier voor de complete uitslagen en neem een kijkje in het fotoalbum voor foto’s van zaterdag en zondag, met dank aan Joost Rouwhorst en Han de Haas.