10 september 2013

Finale Talentencompetitie voor jonge menpaarden en -pony’s

Komende zaterdag zijn, tegelijkertijd met de MenHippiade, 27 talentvolle paarden en pony's van uiteenlopende rassen en/of stamboeken in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar te zien.


Dan wordt nl. op de terreinen van het KWPN op het KNHS Centrum te Ermelo de finale gehouden van de Talentencompetitie voor jonge menpaarden. De organisatie, Stichting Vrienden van de Mensport, vindt dat de Talentencompetitie voor jonge menpaarden en -pony's de situatie in de mensport moet weerspiegelen. Daarin worden immers alle maten en soorten paarden en pony's gereden. Doel van de aanlegtesten is om te bekijken welk paard of welke pony het meeste talent voor de recreatieve of competitieve mensport aan de dag legt. 
De deelnemers die aanstaande zaterdag naar Ermelo komen, reden hun jonge paard of pony eerder in één van de vier selectiewedstrijden. 65% is de minimale score om tot de finale te mogen worden toegelaten.
De finale wordt om 9 uur door Casper Kosco fan it Aventoer (Kosco van Graafland x Bart van de Mulder) geopend. Om 14.35 uur start de laatste deelnemer, Shore Brook's Hennessy (Welsh sectie A, Frisia's Snow Wind x Springbourne Caerwyn), gereden door Elly Zoet. Daarna volgt een pauze van 30 minuten. In de superfinale worden de daartoe geselecteerde paarden en pony's nagereden door testmenners Paul Versluis of Itz Grijpstra. Rond 16.30 is de prijsuitreiking. 
Het KWPN is met zeventien paarden het ruimst vertegenwoordigd in de finale. In de selectie behaalde Arie Dibbits met de ruin Dynamo (Sunny Boy x Jazz) het hoogste percentage (77,11%) van de KWPN'ers. Van het Welsh stamboek doen er drie pony's mee. Koploper is tot heden Oldenzijlster Floris (Vlonderzicht's Harm x Drentse Aa's Judit, 73,28%), gereden door Lotte Oldenhuis. Het Shetland Ponystamboek is met twee pony's vertegenwoordigd. De eerder genoemde Casper Kosco fan it Aventoer, selecteerde zich met 74,22%. Van het New Forest Ponystamboek en het Haflinger stamboek wordt van elk één pony verwacht. New Forester Rapper (Orlando x Kantje's Armando), die in het dagelijks leven Dex wordt genoemd, behaalde in de selectiewedstrijd het hoogste percentage van alle paarden en pony's. Samantha Pijl reed hem naar de 78,13% (foto). Haflinger Dorle van Taros (Wirbelstein van de Haflingerborg x Alcantara), gefokt en gereden door Ton Blom, wist zich met 70,94% te selecteren.