26 november 2016

Gelderse hengst Imposant EM overtuigt in aangespannen rijden

Vandaag is de Gelderse hengst Imposant EM (Danser x Elegant) ingeschreven in het KWPN Gelders paard stamboek. Met een 7.5 voor de aanleg als dressuurpaard, een 8 voor zijn aanleg als springpaard en een 8 voor het algehele beeld als aangespannen paard, scoorde de hengst goed op alle drie de onderdelen en mag zich een echte allrounder noemen.

Imposant EM is een zoon van de nog jonge Gelderse hengst Danser die, met Henk Hammers op de bok, het KWPN kampioenschap voor jonge menpaarden in 2013 won in de rubriek vier- en vijfjarigen.

Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft bondscoach Ad Aarts, tevens lid van de hengstenkeuringscommissie, de 3,5 – jarige Imposant twee keer aangespannen aan het werk gehad.
Ad Aarts licht toe:  “Imposant EM beschikt over zeer veel bereidheid tot werken. De hengst is jeugdig, heeft een mooie zelfhouding en een rustig gedragen staart. Hij kan zich tot een zeer goed menpaard ontwikkelen in alle drie de onderdelen van de samengestelde mensport, waarbij de training onder zadel hem goed zal helpen in zijn ontwikkeling.”

In het rapport krijgt de hengst mooie cijfers voor zijn gangen, zowel tijdens de dressuur, de springtest alsook tijdens het aangespannen werk, waarbij Ad met name de galop roemt: “De stap en galop worden steeds belangrijker in de mensport. In de vaardigheid en marathon moet het paard goed vooruit en wendbaar zijn, maar ook in de FEI dressuurproef van de enkelspannen heeft de galop tegenwoordig een flink aandeel in diverse onderdelen.”

Imposant EM (Danser x Elegant)

Imposant EM (Danser x Elegant)

Zowel het KWPN tuigpaard als het Gelderse paard worden met hun mooie zelfhouding al van oudsher voor het aangespannen werk gebruikt, maar waar het tuigpaard zich vooral verheven beweegt, kan het Gelderse paard met zijn ruime gangen beter meekomen in de huidige ontwikkelingen van de mensport.

Imposant EM is met zijn huidige stokmaat van 1.63 m geen grote hengst. Voor de mensport is de stokmaat minder van belang dan voor de dressuur- en springsport. Ad Aarts: “Van Danser heb ik inmiddels al een aantal fijne menpaarden gezien en ook Imposant kan een mooie bijdrage leveren aan het Gelderse menpaarden-bestand. Omdat de hengst vrij beknopt is, dienen fokkers wel liefst langgelijnde merries aan te dragen.”

Op de facebook-pagina van het KWPN is een korte video te zien van Imposant tijdens de aanlegtest van het aangespannen rijden. Klik hier voor het korte fragment

Imposant is in eigendom van EM Stables en komt, zoals het zich nu laat aanzien, ter dekking bij Hengstenhouderij Veenstra in het Friese Boijl.