31 mei 2020

Gemeente Tynaarlo schrapt Zuidlaardermarkt 2020

De 820e Zuidlaardermarkt die dit jaar op 20 oktober zou worden gehouden, is afgelast. Dat heeft de gemeente Tynaarlo, die het evenement organiseert, besloten.

Burgemeester Thijsen nam het besluit met pijn in het hart. “Voor veel mensen in Zuidlaren en wijde omgeving is dit hét feest waar iedereen naar uitkijkt. Om een nacht lang op stap te gaan, misschien wel een paard te kopen, of een paar nieuwe klompen te halen. Maar bovenal is het een van de gezelligste evenementen in Noord-Nederland.”

Alles lijkt er op dat het evenement in oktober niet gehouden kan worden. Volgens het Ministerie van VWS kunnen evenementen zoals de Zuidlaardermarkt pas weer plaatsvinden als er een vaccin voor het virus is. Wanneer dat er is, weet niemand nog. Het is echter niet ondenkbaar dat hier pas volgend jaar zicht op komt.

Als de Zuidlaardermarkt al zou mogen plaatsvinden, dan moet deze onder andere worden vormgegeven volgens de anderhalve-meter-richtlijn. Burgemeester Thijsen laat weten weinig fiducie te hebben in de maatregelen die de gemeente als organisator kan treffen. “Dan is de Zuidlaardermarkt de Zuidlaardermarkt niet meer. Maar veel belangrijker nog: we kunnen die maatregelen onmogelijk handhaven. Er komen tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland op af en we houden rekening met extra veel belangstelling.” De Zuidlaardermarkt is namelijk een van de eerste grote evenementen in het Noorden na 1 september. Dit alles maakt het moeilijk, zo niet ondoenlijk om de Zuidlaardermarkt veilig en volgens de richtlijnen vorm te geven.

Bron: Gemeente Tynaarlo