25 mei 2009

Gemoedelijke sfeer tekent menwedstrijd

De voorbije twee dagen waren de weilanden aan de Otterloseweg in Ugchelen het epicentrum van de nationale mensport.
 

Vanuit het hele land kwamen ruiters met paarden en pony’s naar de Ugchelse bossen om te strijden voor onder meer de Essenstambokaal.

Terwijl de auto’s langs razen op de A1 heerst er op de zonnige zondag een gemoedelijke sfeer op het wedstrijdparcours aan de Otterloseweg. Tussen de vele trailers – waar paarden gereed worden gemaakt voor de wedstrijd of juist worden ontnomen van het tuig – staan ook tal van caravans. Omdat op zaterdag de dressuurwedstrijden werden gereden en op zondag de marathon zijn veel deelnemers op het terrein blijven slapen. Het zomergevoel wordt door de vele tenten en caravans extra aangewakkerd, naast het feit dat de zon op het hoofd brandt.

Even verderop naast de trailers ligt ‘hindernis 3’. Van de in totaal zes hindernissen is deze het meest aansprekend voor de toeschouwers. Een grote waterplas in het midden van het parcours zorgt voor groot spektakel. Een mooie afkoeling voor de zwetende paarden zou een leek waarschijnlijk zeggen, maar de hoefdieren denken hier zelf vaak anders over. ,,Een groot gedeelte van de paarden is vrij angstig voor de waterbak”, vertelt een vrijwilliger die de rijpatronen van de deelnemers natekent. Hij doet dat om discussie te voorkomen. Als iemand gediskwalificeerd wordt kan diegene zien wat er fout is gegaan.”

Ook de paarden van deelnemer 616 wilden liever niet door de waterplas. Stapvoets en hinnikend trokken de twee bruine beesten de kar uiteindelijk toch het water in.

Tussen de zes- en zevenhonderd toeschouwers keken in alle rust naar de marathonwedstrijd. Om de paar minuten kwam een een-, twee- of vierspan langsrijden, om vervolgens in volle vaart op de hindernis af te stevenen. Dan begint het echte werk: de poorten zo snel mogelijk omzeilen om een snelle tijd te klokken. De meters tussen de verschillende hindernissen telden niet mee voor de tijd.

De familie Van der Veen uit Putten kwam met hun paard Monar uit in de enkelspanklasse. Na de dressuurwedstrijden van zaterdag stond de Puttense familie derde in het klassement. ,,Ik denk niet dat we daar blijven staan want de marathon is helaas niet ons beste onderdeel.” Maar niet alleen het resultaat is dit weekeinde belangrijk. Ook de gezelligheid staat hoog in het vaandel bij vereniging ‘De Kromme Zweppe’, die de nationale menwedstrijden voor de negenentwintigste keer organiseert.

Vrijwel alle deelnemers zijn erg enthousiast over de sfeer in Ugchelen. ,,Het parcours staat aangeschreven als één van de zwaardere in Nederland. Daarnaast wordt het evenement in een schitterende omgeving gehouden”, vertelt één van de negentig deelnemers.

Na de eerste dag stond Joost Mulder van menvereniging ‘De Kromme Zweppe’ aan kop in het klassement om de Essenstambokaal. Mulder won overigens in 2007 en 2008 ook al de titel, vernoemd naar parcoursbouwer Ben Essenstam. En ook dit jaar was hij weer de beste met zijn pony Celesta.

Bron: de Stentor

Klik hier voor de uitslagen.