14 december 2008

Genève: Boyd Exell oppermachtig

Boyd Exell heeft zojuist de vijfde Wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Australiër was oppermachtig in de enorme piste van het Palexpo in Genève, waar hij alleen concurrentie ondervond van de bijzonder goed presterende wild card menner Thibault Coudry. Coudry eindigde als tweede, voor de Zwitser Daniel Würgler. Leider in het tussenklassement Jozsef Dobrovitz had zijn voorspan niet fijn aan het lopen waardoor hij een hinderniselement omver reed en uiteindelijk met 15 strafseconden de piste verliet en Genève zijn wegstreepresultaat werd.


De 28-jarige Coudry verraste vriend en vijand in Genève, dat in 2010 het strijdtoneel is van de Wereldbekerfinale springen en vierspannen, door een razendsnelle tijd neer te zetten in de eerste omloop. Christoph Sandmann tikte er twee balletjes af en miste hierdoor op een haar na een plaats in de winning round. Het was eerste starter Daniel Würgler die uiteindelijk beslag wist te leggen op deze startplaats.

Würgler rijdt met twee relatief onervaren voorpaarden en het span loopt pas sinds kort in deze opstelling samen. De dravermerrie Suleika is bij hem op het erf geboren en loopt normaal bij zijn eigenaar in het enkelspan. De eigenaar heeft het paard drie maanden bij Würgler gestald en in ruil hiervoor mag de Zwitser de merrie voor de indoors gebruiken. De zesjarige ruin Attila loopt normaal gesproken mee in de postkoetsenritten die Würgler beroepsmatig uitvoert. Ondanks 15 strafseconden voor afgeworpen balletjes was Würgler zeer tevreden met zijn derde plaats: “Ik wou dat dit mijn eerste wedstrijd was, mijn span begint nu pas te lopen,” aldus de Zwitser die alleen nog in Leipzig start.
Voor Thibault Coudry was het zijn eerste Wereldbekerervaring in Genève, eerder nam de Fransman Benjamin Aillaud tot twee keer toe succesvol deel aan de Wereldbeker, maar zijn paarden zijn verkocht waardoor hij dit jaar niet kon deelnemen. Coudry reed voorheen met trekpaarden en maakte in 1995 de overstap naar warmbloedpaarden in tweespan, vier jaar later begon hij met vierspanrijden. Toen hij er in de tweede omloop een balletje aftikte wist Boyd Exell wat hem te doen stond. “Ik had bijna tien seconden voorsprong op Coudry dus ik kon op safe rijden. Hoewel ik goed heb gereden, vond ik dat mijn paarden vorige week in Boedapest beter liepen. Het parcours en met name de marathonhindernissen, was behoorlijk technisch waardoor het niet zo vlot liep.” Exell is door zijn overwinning in Genève inmiddels zeker van een startplaats in de finale op 21 en 22 februari in Gothenburg.

De eerstvolgende Wereldbekerwedstrijd is in het Belgische Mechelen op 29 en 30 december. Hier komen voor Nederland zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde aan de start.

Foto’s staan in het fotoalbum

Uitslag CAI-W Genève:
1. Boyd Exell (Aus) 251,17 (0)
2. Thibault Coudry (Fra) wild card 257,52 (5)
3. Daniel Würgler (Sui) 277,99 (15)
4. Christoph Sandmann (Ger) 145,62 (10)
5. Werner Ulrich (Sui) 146,67 (0)
6. Jozsef Dobrovitz (Hun) 155,41 (15)

Stand na 5 van de 7 wedstrijden:
1. Jozsef Dobrovitz (Hun) 27
2. Boyd Exell (Aus) 23
3. IJsbrand Chardon (Ned) 17
4. Koos de Ronde (Ned) 12
4. Fredrik Persson (Swe) 12
6. Werner Ulrich (Sui) 11
7. Christoph Sandmann (Ger) 10
8. Daniel Würgler (Sui) 9
9. Zoltan Lazar (Hun) 7
10. Tomas Eriksson (Swe) 2