5 januari 2010

Grooms-instructie op 16 januari 2010 in Wanroij

Op zaterdag 16 januari verzorgt oud wereldkampioen tweespannen Riny Rutjens een demonstratie tijdens het indoorkampioenschap District Zuid Mennen in Wanroij. Rutjens besteedt speciale aandacht aan het werk van de grooms.

Het afgelopen jaar werd op verschillende wedstrijden door ervaren menners geconstateerd dat grooms vaak niet op de juiste manier hun zeer belangrijke taak verrichten. De grooms worden regelmatig zonder gedegen instructie achterop het rijtuig gezet. Het is belangrijk voor de veiligheid van zowel menner als paard dat de groom enige kennis van zaken heeft. Groomen is immers meer dan een beetje op het rijtuig hangen.

Tijdens de demonstratie op zaterdagavond 16 januari van 16.30 tot 18.00 uur besteedt Riny Rutjens, zelf een van de initiators van dit onderwerp, aandacht aan het groomwerk. Ook het thema zweepgebruik komt aan bod. De zweep is een hulpmiddel om de paarden te sturen en te corrigeren. Riny laat zien hoe paarden reageren op aanwijzingen met de zweep.
Na afloop van de demonstratie wordt de rubriek enkelspan paarden verreden die met een twintigtal combinaties uitstekend bezet is.
 Foto: Rinaldo de Craen